[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-bfb82f271fbae376a62d0f5171166a70.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-bfb82f271fbae376a62d0f5171166a70.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-bfb82f271fbae376a62d0f5171166a70.jpg","size":"91.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog križa i u organizaciji Društva Crvenog krsta/križa BiH i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH održano je 13. državno takmičenje „Misli mine“ na kojem je učestvovalo sedam ekipa iz osnovnih škola u BiH.

Učenici osnovne škole „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice osvojili su prvo mjesto na 13. državnom takmičenju „Misli mine“, dok su treće mjesto zauzeli učenici Osnovne škole „Begov Han“ iz Žepča. Treće mjesto pripalo je takmičarima iz OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ iz Sarajeva.

Predsjednik Crvenog krsta/Križa Federacije BiH Husejn Kličić, kazao je tom prilikom da su učenici pokazali visok stepen znanja na prethodnim takmičenjima koja su bila uslov za odlazak na državno takmičenje koje se danas održalo u Brčkom.

- Naši mladi takmičari su budući ambasadori koji će građanima svih dobnih skupina prenositi stečeno znanje o opasnostima od mina - rekao je Kličić, te dodao da je takmičenje veoma značajno u podizanju svijesti o opasnostima od mina, posebno kod rizičnih grupa kao što su šumski radnici, lovci i ribolovci.

Po riječima koordinatorice programa 'Upozoravanje na opasnost od mina' Crvenog krsta RS Ivana Grujić, primarni zadatak takmičenja je da kroz interaktivnu metodologiju rada upoznati mlade o osnovnim porukama upozorenja i kako da se ponašaju ukoliko se nađu u rizičnoj situaciji.

- Zaboravljamo da je Bosna i Hercegovina najzagađenija država minama u Evropi i veoma je bitno da upozoravamo sve koji žive u blizini minskih područja, pogotovo kada dolazi ljepše vrijeme i kada će učenici tokom izleta biti u prilici da posjete područja koja su rizična. Veoma je važno da ih naučimo kako da prepoznaju da li neka lokacija predstavlja opasnost -  kazala je Grujić.

Šef Regionalnog ureda BH MAC-a u Brčko distriktu Esed Aletić smatra da su postignuti veliki rezultati na deminiranju i da će do kraja ove godine Brčko biti u potpunosti očišćeno od mina, ali je neophodno i dalje raditi na edukaciji mladih o opasnostima od mina.

Svako takmičenje kao ovo, dodao je, ima svrhu i razlog, jer ako spasimo jedan život, uradili smo veliku stvar.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!