[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-d287332934aa97d864237164504c23cf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/100x73\/l-d287332934aa97d864237164504c23cf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-d287332934aa97d864237164504c23cf.jpg","size":"94.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Studenti iz Banja Luke i Bihaća prisustvovali događaju Generation Change o cyber sigurnosti

Više od 90 studenata iz Banja Luke i Bihaća prisustvovalo je studentskim razgovorima o cyber sigurnosti i inovacijama mladih na Mašinskom fakultetu u Banja Luci, kao dio projekta Generation Change Evropske unije. Studenti sa Univerziteta u Banja Luci i Univerziteta u Bihaću učestvovali su u vrlo produktivnoj diskusiji o cyber sigurnosti, zakonodavnom okviru za cyber sigurnost i kako ostati siguran u online prostoru, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

- Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s ovom dinamičnom i angažovanom grupom mladih ljudi o cyber sigurnosti. Značaj cyber sigurnosti u današnjem svijetu, gdje digitalni prostor oblikuje gotovo svaki aspekt naših života, ne može biti dovoljno naglašen. Od suštinske je važnosti da bosanskohercegovačke vlasti sveobuhvatnije pristupe ovom pitanju - trenutno, Bosna i Hercegovina nema ni sveobuhvatni zakonodavni ni strateški okvir za cyber sigurnost. Također nedostaje institucionalni okvir za cyber sigurnost. Ovo stvara ranjivost za građane, institucije i poslovanje- izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide.

U diskusiji sa studentima učestvovali su i ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar,  Azra Elezović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, specijalista za cyber sigurnosno upravljanje Branko Petrović.

U saopćenju se navodi da su tokom diskusije, studenti  razgovarali o opasnostima koje korištenje interneta predstavlja za mlade ljude, mogu li mladi biti inovatori u prevenciji, i da li njihove kreativne ideje mogu učiniti da postanu akteri podrške kada je riječ o sigurnosti na internetu. Nakon događaja, studenti su se uputili u obilazak grada kako bi istražili kulturne i historijske znamenitosti Banja Luke.

Događaj u Banja Luci bio je četvrti događaj Generation Change studentskih razgovora u ovoj  godini. Više od 550 studenata sa osam javnih univerziteta u BiH učestvovalo je na događajima koji su se održali tokom posljednja dva mjeseca u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banja Luci. Studenti su aktivno učestvovali u razgovoru o raznim temama važnim za mlade u BiH i putu ka članstvu u EU.

Studentski razgovori za 2024. godinu su završeni, a u periodu koji slijedi, odabrani studenti iz cijele BiH će biti pozvani da se pridruže događaju Youth Leadership Conference u maju, koji će označiti početak druge faze projekta Generation Change, navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!