[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-bcfce4217af8bdcf6bbb78c87d9328af.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-bcfce4217af8bdcf6bbb78c87d9328af.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-bcfce4217af8bdcf6bbb78c87d9328af.jpg","size":"104.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Iran je proslavio "uspjeh" svog raketnog i napada dronovima na Izrael dok je organizirao godišnju vojnu paradu u srijedu.

Islamska Republika u subotu je pokrenula svoj prvi direktan napad na Izrael, kao odgovor na zračni napad na njen konzulat u Damasku 1. aprila za koji se uveliko okrivljuje Izrael.

Operacija nazvana Iskreno obećanje "srušila je slavu cionističkog režima (Izraela)", izjavio je predsjednik Ebrahim Raisi u vojnoj bazi na periferiji Teherana.

- Ta operacija je pokazala da su naše oružane snage spremne - izjavio je on u govoru upućenom redovnoj vojsci i Korpusu garde Islamske revolucije.

Na paradi u srijedu, iranske oružane snage su pokazale niz vojne opreme, uključujući dronove i balističke rakete dugog dometa.

Izrael je obećao da će odgovoriti na napad tokom vikenda, a vojni portparol, kontraadmiral Daniel Hagari, kazao je da Iran neće proći "besplatno".

Raisi je u srijedu ponovio upozorenja i protiv "najmanjeg čina agresije" od strane Izraela, naglašavajući da će to dovesti do "žestokog i oštrog odgovora".

Izraelska vojska saopćila je da je velika većina projektila koje je ispalio Iran oborena - uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih saveznika - i da je napad nanio samo minimalnu štetu.

Iran insistira da je napad bio ograničen i izveden u "samoodbrani" nakon napada na njegov konzulat u glavnom gradu Sirije.

U udaru je sravnjen sa zemljom petospratni konzularni aneks iranske ambasade u Damasku i ubijeno je sedam pripadnika Revolucionarne garde, od kojih su dvojica generala.

U svom govoru, Raisi se također osvrnuo na zemlje koje su "pokušale normalizirati odnose" s Izraelom.

- Te zemlje su sada ponižene pred svojim narodom, što predstavlja strateški neuspjeh za (izraelski) režim - dodao je on.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko 2020. godine normalizirali su odnose s Izraelom u obiru takozvanih “Abrahamovih sporazuma” uz američko posredovanje, koga su Palestinci žestoko kritizirali.

Egipat i Jordan potpisali su mirovne sporazume s Izraelom 1979. odnosno 1994. godine, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!