[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-70c6b56faf1be4dc1150b4da9a6305ed.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-70c6b56faf1be4dc1150b4da9a6305ed.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-70c6b56faf1be4dc1150b4da9a6305ed.jpg","size":"116.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Izrael i dalje nameće “nezakonita” ograničenja humanitarne pomoći za Gazu, saopćio je u utorak Ured UN-a za ljudska prava, uprkos tvrdnjama Izraela i drugih da su ograničenja ublažena.

 

Izraelska ofanziva na pojas Gaze izazvana Hamasovim prekograničnim napadima 7. oktobra pretvorila je veći dio pojasa Gaze u pustoš, sa stotinama hiljada ljudi koji su sada raseljeni i stisnuti u južni rub enklave.

Količina pomoći koja sada ulazi u Gazu je sporna, a Izrael i Washington tvrde da su tokovi pomoći porasli posljednjih dana, ali agencije UN-a kažu da je to još daleko ispod minimalnog nivoa potrebnog za zadovoljavanje osnovnih potreba.

- Izrael nastavlja da nameće nezakonita ograničenja na ulazak i distribuciju humanitarne pomoći i da sprovodi široko rasprostranjeno uništavanje civilne infrastrukture - izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava, na brifingu za novinare u Ženevi, ponavljajući pozive na nesputani pristup pomoći.

Izrael, koji negira da ometa pružanje humanitarne pomoći Gazi, suočio se s povećanim međunarodnim pritiskom da pusti više zaliha u pojas Gaze otkako je 1. aprila napao konvoj pomoći, ubijajući međunarodne humanitarne radnike.

- Oni koji dostavljaju ili pokušavaju pristupiti humanitarnoj pomoći nikada ne smiju biti napadani - dodala je Shamdasani, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!