[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-e1a8b7d89bc5ac31cf32d5b5c3d7bc34.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-e1a8b7d89bc5ac31cf32d5b5c3d7bc34.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-e1a8b7d89bc5ac31cf32d5b5c3d7bc34.jpg","size":"114.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Gruzijski poslanici raspravljaju u prvom čitanju o zakonu o 'stranim agentima'

Predsjednik gruzijskog parlamenta objavio je da će poslanici raspravljati u prvom čitanju o zakonu o "stranim agentima" u utorak, dok su protivnici pozivali na drugi dan protesta protiv mjere koju smatraju inspiriranom Rusijom.

Više od 5.000 ljudi demonstriralo je u ponedjeljak ispred parlamenta, sukobljavajući se s policijom za nemire i suprotstavljajući vodenim topovima kako bi protestovali protiv prijedloga zakona za koji su gruzijski i zapadni kritičari upozorili da bi ugrozio nade Tbilisija da se kreće ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nacrt zakona bi zahtijevao da se organizacije koje primaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva registruju kao agenti stranog uticaja.

Gruzijski kritičari uporedili su to s ruskim zakonodavstvom koje Kremlj koristi za suzbijanje neslaganja – što je snažna optužba u toj zemlji na južnom Kavkazu, gdje Rusija nije popularna zbog svoje podrške otcijepljenim regijama Abhazije i Južne Osetije. Rusija je porazila Gruziju u kratkom ratu 2008.

Zapadne zemlje, među kojima Sjedinjene Države, Britanija i Njemačka, pozvale su Gruziju da ne usvoji zakon. EU, koja je Gruziji dala status kandidata u decembru, saopćila je da je nacrt zakona "nespojiv" s vrijednostima bloka.

Gruzijska vlada, koja se suočila s optužbama za autoritarizam i prorusku naklonost, tvrdi da je zakon potreban za promoviranje transparentnosti i borbu protiv "pseudoliberalnih vrijednosti" koje nameću stranci. Vladajuća partija Gruzijski san saopćila je ovog mjeseca da će ponovo uvesti zakon, 13 mjeseci nakon što je odgođen zbog protesta.

Demonstranti su ispred parlamenta uzvikivali parole protiv onoga što su nazvali „ruskim zakonom“ i uzvikivali „Rusi! Rusi!” pred policijom i poslanicima vladajuće stranke.

Unutar sale, opozicioni poslanik Aleko Elisašvili prikazan je na televiziji kako udara Mamuku Mdinaradzea, vođu grupacije Gruzijskog sna, dok je govorio.

Demonstranti protiv zakona rekli su Reutersu da vide buduće članstvo Gruzije u EU, koje je izuzetno popularno u zemlji od 3,7 miliona stanovnika, kao na kocki.

- Ne sviđa mi se što vlada pokušava suzbiti nevladine organizacije i staviti im etikete kao da su strani agenti - kazao je Luka Tsulaia, 32-godišnji kompjuterski programer.

- Radi se o održavanju nezavisnosti i održavanju zakona kako bismo se mogli bolje integrirati u Evropsku uniju – dodao je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!