[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-aeb43e9ff219bd8b4126924ef79ab7b4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/100x73\/l-aeb43e9ff219bd8b4126924ef79ab7b4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-aeb43e9ff219bd8b4126924ef79ab7b4.jpg","size":"62.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Odavanje počasti ubijenim građanima Sarajeva i poginulim braniteljima Armije i MUP-a tokom opsade

Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo od 5. aprila 2024. godine realizira projekt "Stazom sjećanja". 

 

Cilj projekta je odavanje počasti svim ubijenim građanima Sarajeva i poginulim braniteljima Armije i MUP-a RBiH tokom najduže opsade grada u modernoj povijesti čovječanstva.

Na dan opsade Sarajeva,5. aprila, na dionici od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije planirana je postavka "Stazom sjećanja" koja podrazumijeva postavljanje hiljada pari cipela koje simbolizuju korake ubijene djece, građana i poginulih branitelja tokom opsade Sarajeva i agresije na RBiH, kao i drugi sadržaji.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić na pres-konferenciji  predstavio je  program  obilježavanja 32. godišnjice opsade Sarajeva. Program će početi 4. aprila otvaranjem izložbe "1425 dana pod opsadom“ i projekcijom filma "Djeca Sarajeva".

- Centralni događaj projekta 'Stazom sjećanja' bit će održan 5. aprila u periodi od 11.00 do 12.30 sati na lokacijama od Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. do Baščaršije. Okupljanje građana-učesnika planirano je u 10.45 sati kod Spomenika ubijenoj djeci  odakle počinje šetnja u tišini koja će se odvijati kroz ulice Maršala Tita, Ferhadija, Sarači do Baščaršije, gdje će biti postavljena centralna bina. Duž rute kretanja učesnika šetnje biće postavljene donirane cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva i poginule branitelje Armije i MUP-a RBiH – kazao je Kulanić.  

Kantonani ministar za boračka pitanja Omer Osmanović  kazao je da se radi o jednom od najvažnijih projekta posljednjih godina.  

- Projekt 'Staza sjećanja' budi emocije na brutalno i svirepo ubijene građane grada Sarajeva. Da nije bilo branitelja grada Sarajeva bio bi veći broj ubijenih od 11.541 ,  od kojih je 1.601 dijete i 6.485 ubijenih branitelja grada Sarajeva. Kultura sjećanja mora pobijediti kuturu revizionizma, kulturu zaborava i poricanja, koja je neprekidna. Svjedoci smo svakodnevnih bahatih, brutalnih izjava sa druge strane, zato se mi sa ponosom sjećamo naših sugrađana i branitelja, da o ovom pričamo budućim generacijama – kazao je Osmanović.

Dogardonačelnik Sarajeva Samir Avdić  kazao je da su prošle 32 godine od opsade Grada Sarajeva, najduže u istoriji moderne Evrope.

- Sarajevo i Sarajlije pamte dane agresije. Realizacijom ovog projekta i svega onoga što se tiče i kulture sjećanja i kulture pamćenja podsjećamo se na nevino ubijene građane, na naše najbolje sinove i kćeri koji su položili svoje živote - kazao je Avdić.

U centralnom događaju „Stazom sjećanja“ učestvuju izvođeči Lejla Jusić, Ivan Ščitinski, vokalni ansambl "Pro Musica“, hor Srednje muzičke škole Sarajevo, ženski vokalni ansambl "Corona“, hor "Šapat srca“, te dječiji hor "Mali slavuji", koji će prigodnim izvedbama odati počast svim ubijenim građanima opkoljnog Sarajeva.

Izvedbe su planirane duž rute kolone učesnika na sljedećim lokacijama: Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95, terasa do Vječne vatre, plato kod Tržnice, plato kod Katedrale, križanje ulica Ferhadija i Velika avlija Laure Papo Bahorete, ulica Sarači kod Begove džamije do Baščaršije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!