[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/17\/sud-bih-birn.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/17\/100x73\/sud-bih-birn.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/17\/sud-bih-birn.jpg","size":"87.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Podignuta optužnica protiv Radovana Veljovića zbog zločina protiv čovječnosti

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Radovana Veljovića (1954.) iz Foče, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti, odnosno silovanje i seksualno zlostavljanje 1992. godine na području Foče.

Veljović se tereti da je tokom rata i oružanog sukoba u BiH kao pripadnik VRS-a postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te da je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Foče.

U okviru optužnice, predloženo je izricanje mjera zabrane optuženom Radovanu Veljoviću  kako bi se osiguralo neometanje odvijanje sudskog postupka.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!