[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/internet-6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/internet-6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/internet-6.jpg","size":"381.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Novi Sad i Beograd dobijaju centre za vještačku inteligenciju

U Novom Sadu i Beogradu planirano je otvaranje trening centara za nauku, odnosno izučavanje vještačke inteligencije, najavili su danas srbijanski ministar prosvjete Mladen Šarčević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Otvaranje centara, istakli su, dio je zajedničkog projekta Srbije i jedne od najmoćnijih svjetskih kompanija u ovoj oblasti iz Kine, Novi Zmaj.

Govoreći o projektu sa kompanijom Novi Zmaj, Šarčević je rekao da je njihov zadatak formiranje najprije trening centara u Beogradu i Novom Sadu, a potom i u Trsteniku.

"Prva faza počinje 8. oktobra, kad dolazi delegacija iz Kine. Oni će sagledati ponude za prostor i kadrove i dat će svoju opremu, što je veoma važno, jer se radi o veoma skupoj opremi. Niz drugih centara za promociju nauke ćemo otvoriti u narednom periodu", najavio je Šarčević, prenosi Tanjug.

On je ponovio da Vlada Srbije poklanja značaj razvoju informacionih tehnologija, te podsjetio da je informatika obavezan predmet od petog razreda, a da će od naredne školske godine programiranje postati obavezan predmet za prvake.

"Bit ćemo jedna od tri evropske zemlje koje su to uradile", rekao je Šarčević.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!