[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/xd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/xd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/xd.jpg","size":"46.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

FIFA ne odustaje, Infantino: Ako može Vimbldon svake godine, može i Mundijal svake druge

Svjetsko prvenstvo svake dvije godine neće umanjiti "čaroliju" fudbala, jer njegova učestalost ne bi uticala na kvalitet i prestiž, izjavio je predsjednik FIFAĐano Infantino prilikom posjete Izraelu.

Infantino je bio jedan od uglednih gostiju koji su prisustvovali desetoj godišnjoj konferenciji Jerusalem Posta.

FIFA ne odustaje od ideje uvođenja Mundijala svake dvije godine. Trenutno sprovodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organizovanja SP svake dvije godine usprkos žestokim kritikama raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih grupa.

"Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija (od 2026.) već je odlučeno. Hoće li se održavati svake dvije ili četiri godine, to je u fazi savjetovanja", rekao je Infantino medijima u Izraelu.

"Upravo zato što se radi o čarobnom turniru možda bi to trebalo da se događa češće," dodao je.

UEFA je u septembru oštro kritikovala ideju FIFA o uvođenju Svjetskog prvenstva svake dvije godine.

UEFA je pozvala FIFA da prestane da sprovodi plan za uvođenje Mundijala svake dvije godine, te da se umjesto toga uključi u “istinske konsultacije” o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

Infantino očito ne posustaje.

"Ugled nekog događaja zavisi od njegovog kvaliteta, a ne o učestalosti. Svake godine imate Super Boul, Vimbldon ili Ligu šampiona, a svi su uzbuđeni i čekaju ih."

Prvi čovjek krovne fudbalske organizacije je rekao kako FIFA želi da proširi i Svjetsko klupsko prvenstvo koje se održava svake godine.

"Željeli bismo da povećamo vrijednost državnih prvenstava i domaćih liga", dodao je.

"Moramo pronaći pravi format koji neće previše ometati kalendar i sve ostale događaje."

Govoreći o Kataru, Infantino se osvrnuo i na kritike da je domaćin idućeg Mundijala 2022. nagrađen turnirom.

"Sada nas čeka 13 mjeseci do sljedećeg Svjetskog prvenstva u Kataru. Biće to vrlo različito SP, vrlo jedinstveno jer će svi stadionu biti vrlo blizu, možda na ukupno 50 kilometara. Za ljubitelje fudbala biće to poput djeteta u Diznilendu jer na jednom mjestu dobijate sve najbolje, izvrsnu atmosferu, odličan ambijent. Fudbal je slavlje, radost, strast. Siguran sam da će ovo biti fantastično Svjetsko prvenstvo," poručio je. izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!