[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/19\/narukvica-facebook.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/19\/100x73\/narukvica-facebook.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/19\/narukvica-facebook.png","size":"717.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Facebook razvija tehnologiju i uređaj koji bi mogao čitati misli korisnika

Facebook je godinama pod velikim kritikama zbog kršenja privatnosti i prikupljanja velikog broja ličnih podataka svojih korisnika, na uprkos tome, milioni ljudi i dalje svoje intimne i privatne informacije dijele i objavljuju na Facebooku i Instagramu. Ali, pitanje je, da li bi neko dozvolio da mu Facebook zaviri i u njegove misli? 

Poznato je kako Facebook ulaže u velike resurse za razvoj naočala za virutalnu i proširenu svarnost, ali i tehnologiju sa kojom će moći upravljati virutalnim svijetom. Dugo su razmišljali o idealnoj tehnologiji, te su zaključili da se neće fokusirati na glasovno upravljanje, niti na korištenje nekih kontrolera ili telefona, već su se, umjesto toga, odlučili za razvoj tehnologije, odnosno uređaja, koji se postavlja na zglob, te koji može prepoznati neurološke signale poslane iz mozga prema rukama. 

Facebookova tehnologija bi mogla zamijeniti tastaturu i miš, ali bi i omogućila da korisnici izvršavaju različite radnje u digitalnim svjetovima - kao što je vidljivo na njihovom Tweet profilu, gdje osoba kada stisne šaku ili ispruži dlan u stvarnom svijetu, ista se radnja napravi i u virtualnom svijetu. 

Tehnologija koju su odlučili razvijati zaista zvuči kao čitanje misli, jer pretvara signale mozda, a koji su upućeni prema ruci u akcije u digitalnom svijetu. Iz Facebooka su kazali kako to ipan nije slično čitanju misli, a što su objasnili, tako da mozak šalje signale ruci i prstima govoreći im da se pokrenu na određeni način kako bi izvršili neku akciju, poput tipkanja. Iz Facebooka kažu da je tu riječ o dekodiranju signala koji idu iz mozga prema zglobu korisnika, i to signala za akcije koje su oni već odlučili napraviti.

Proći će još dosta vremena dok vidimo kako će ta tehnologija izgledati u praksi jer je ona i dalje još u ranoj fazi razvoja te je trenutno teško predvidjeti kada će biti gotova i usavršena za komercijalno korištenje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!