[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/erol-avdovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/100x73\/erol-avdovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/erol-avdovic.jpg","size":"84.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Erol Avdović: Ono što govori Čović kad je u pitanju Izborni zakon – odgovaralo je Rusiji

O 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u UN za Dnevnik 2 FTV-a je govorio publicist i novinar Erol Avdović.

“Najveće dostignuće je to što smo članica UN-a jer postoje zemlje koje su ekonomski jače i važni su faktori međunarodne zajednice – a još nisu članice UN-a. Bosna i Hercegovina se nekako prošetala, zbog tragičnih je događanja imala jedan lagan ulazak, u paketu sa Hrvatskom i Slovenijom. Uz one zvjezdane trenutke kao što je nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN 2010. i 2011., bilo je uspona i padova, ali uglavnom ona je jedna od ravnopravnih 193 zemlje članice UN-a”, podsjetio je Avdović.

Osude ruske invazije jasan su pokazatelj za koji se put BiH opredijelila. Ne bi valjalo da je drugačije, kaže Avdović. To je uradila i Srbija i bilo bi nesuvislo da BiH nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Na izjave lidera uglavom iz RS-a - da BiH nije osudila Rusiju – Avdović ističe kako je u pitanju manevrisanje Milorada Dodika:

“Apsolutno sam uvjeren da on zna i razumije da BiH jeste sankcionisala Rusiju, ali pokušava u izbornoj godini da manipuliše tom činjenicom, da se pravi da ne razumije. A bit će još sankcija. To što BiH još nije na ruskoj crnoj listi – dugo je do jeseni”.

“Rusija već neko vrijeme destabilizira naš region. Nažalost, BiH je jedno od tih geopolitičkih sredstava, da ne kažem – pijun, jer to je nemoguće, mi smo redovna članica UN-a. Rusija preko nas pokušava postići neke svoje ciljeve, posebno u svjetlu Ukrajine, koja je pružila neočekivano veliki otpor. Jasno je da bi stvari možda moglo doći i do veće destabilizacije ako stvari krenu gore po Rusiju kad je Ukrajina u pitanju”, upozorava Avdović.

O tome je li HDZ BiH ruski igrač, Avdović kaže kako je teško to tako reći i je li se neko u ime te stranke dogovorio prilikom nekih putovanja ili sa izravnim vazalima: “Prije svega mislim na Milorada Dodika, sa kojim je Dragan Čović imao komplementarnu, nadovezujuću politiku proteklih mjeseci. Ono što govori Čović kad je u pitanju Izborni zakon – odgovaralo je Rusiji. Dugo smo upozoravali na to da su neko vrijeme specijalni predstavnici američke administracije radili na postizanju istih ciljeva na destabilizaciji BiH. Sada se uvidjelo da je to tako, Čović i HDZ su odmakli od toga, ali u političkom ambijentu su ostale veoma toksične riječi predsjednika RH Zorana Milanovića, koji se stalno nadovezuje na politiku HDZ-a BiH i održava to aktuelnim u političkom prostoru BiH”.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!