[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/na-dan-92.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/na-dan-92.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/na-dan-92.jpg","size":"141.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1854. – Papa Pije IX proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

1925. – Objavljena knjiga Adolfa Hitlera Mein Kampf, u kojoj je izložena koncepcija “Novog poretka” i rasne supremacije Nijemaca.

1941. – Dan nakon napada na Pearl Harbour SAD su proglasile rat Japanu. Isti dan, rat Japanu proglasila je i Kina. Japanci započeli invaziju na Hong Kong.

1949. – Generalna skupština UN zatražila je od svjetskih sila da priznaju nezavisnost Kine poslije bjekstva Chiang Kai-sheka na Tajvan.

1954. – Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik, na čelu sa piscem Ivom Andrićem. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora i da su oba pisma, ćirilica i latinica, ravnopravna.

1955. – Prihvaćena je zastava Europske unije od Vijeća Europe.

1966. – Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu potpisalo je 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

1974. – Grci su na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.

1980. – Ubijen je John Lennon, pjevač i gitarista jednog od najpopularnijih glazbenih sastava 20. stoljeća, Beatlesa. Ubio ga je mentalno poremećeni obožavalac Mark David Chapman, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor.

1991. – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič, potpisali su u Minsku Bjeloveški sporazum o formiranju Zajednice nezavisnih država. Time je prestao postojati Sovjetski savez.

1995. – U Londonu je počela dvodnevna Konferencija na kojoj je, umjesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savjet za sprovođenje mira. U radu Konferencije učestvovali su ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Carl Bildt (Karl Bilt) imenovan je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

1999. – Ruski predsjednik Boris Jeljcin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisali sporazum o ujedinjenju dvije države u konfederaciju.

2000. – U Ottawi održan prvi svjetski samit posvećen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umjetnosti.

2005. – Norveška je usvojila zakon kojim se norveške firme obavezuju da do 2008. godine najmanje 40 odsto članova upravnih odbora moraju da budu žene. U suprotnom, kompanije će se suočiti sa opasnošću od zatvaranja. Ovo je prvi zakon ove vrste u svijetu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!