[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-77a70f97664c5ac75bcd9d827ca096f9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/100x73\/l-77a70f97664c5ac75bcd9d827ca096f9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-77a70f97664c5ac75bcd9d827ca096f9.jpg","size":"77.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dodik i drugi uvodničari na sjednici NSRS: Ne odustajemo od mirne i legalne borbe za interese RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da 'kolonijalnu upravu' u Bosni i Hercegovini treba ukinuti.

On predlaže da predstavnici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH iniciraju proglašavanje ništavnim odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i proglašavanje službenog web-sitea Ureda visokog predstavnika u BiH nezakonitim mjestom objave akata, kao i zabranu Službenom glasniku da objavljuje odluke visokog predstavnika.

Parlamentarna skupština BiH, prema Dodikovom prijedlogu, treba da potvrdi da je jedino ona nadležna za donošenje zakona koji se tiču bh. nivoa, kao i da utvrdi put za brzo približavanje BiH Evropskoj uniji. Na takvoj sjednici PSBiH bi trebalo i da uputi poruku o potrebnoj brzoj stabilizaciji zemlje. Dodik predlaže i proglašavanje njemačkog, američkog, britanskog ambasadora, kao i Christiana Schmidta, nepoželjnim osobama.

Dodik također predlaže da predstavnici iz RS-a iniciraju donošenje izbornog zakona BiH, s tehničkim izmjenama, kao i razvlašćivanje Centralne izbore komisije BiH u smislu da ona ne bude 'paradržavni instititut', kako je kazao.

Ako prijedlozi ne budu podržani, kazao je Dodik, predstavnici iz Republike Srpske neće učestvovati u sistemu odlučivanja Bosne i Hercegovine, a predstavnici iz RS-a će raskinuti partnerstvo s koalicijom na državnom nivou.

RS treba u tom slučaju da se povuče iz sporazuma o Oružanim snagama, indirektnom oporezivanju i drugim državnim segmentima te da odmah donese vastiti izborni zakon, kazao je.

Na uskršnjem saboru sa Srbijom treba da se inisistira da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum "i da Srbija ne može više stajati iza toga". Po njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske treba i zaključkom da obaveže Vladu RS-a na sveobuhvatan program modernizacije policije RS-a.

Ove prijedloge Dodik je iznio kao jedan od uvodničara i predlagatelja dnevnog reda današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je u toku u Banja Luci.

On i drugi uvodničari - članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, kao i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, kazali su između ostalog da je Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i pored toga što je on nelegitimni visoki predstavnik u BiH.

Po njihovim tvrdnjama, Republika Srpska je pod stalnim pritiskom usljed djelovanja stranih predstavnika u Bosni i Hercegovini i nedosljedne bošnjačke politike.

Dodik je na ovoj sjednici kazao između ostalog da se u Srebrenici nije desio genocid, a i da Bosna i Hercegovina nije moguća kao građanska već isključivo država konstitutivnih naroda.

- Krećem u novu fazu političke borbe za Republiku Srpsku. Moja porodica je sankcionisana, ljudski ja nikome ništa ne zamjeram. Ako vidim da RS ima problem, ja ću pitati narod na referendumu šta misli o tome - rekao je također između ostalog.

Dodik, Cvijanović, Stevandić i Višković su predložili, a članovi Narodne skupštine odobrili većinom glasova, da jedina tačka ove sjednice u Banja Luci bude uticaj sigurnosne i političke situacije u svijetu na Republiku Srpsku.

Stevandić je kazao da jedan od zaključaka sjednice, koji on predlaže, predviđa da svaki akt protiv institucija, nadležnosti i zvaničnika Republike Srpske, koji nema uporište u međunarodnom pravu, bude proglašen terorističkim.

Cvijanović je ustvrdila da Republika Srpska ne želi rušiti Dejtonski sporazum niti je to ikad pokušavala, za razliku od stranog faktora.

Po njenim riječima, Republika Srpska je opedijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije već godinama djelovanje visokih predstavnika te sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Cvijanović je također kazala da Dejtonski sporazum nije dao mogućnost visokim predstavnicima da upravljaju Bosnom i Hercegovinom, kao i da su mjere koje su preduzimali visoki predstavnici, pojedini ambasadori i Ustavni sud BiH - opasne.

Radovan Višković je izjavio da će svaka odluka Republike Srpske biti odmjerena i usmjerena ka tome da građani ne osjete negativni uticaj svih dešavanja.

- Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Republike Srpske - rekao je Višković.

On ističe da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima - sudi se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, "njena imovina postala je plijen nelegitimnog stranca Christiana Schmidta i pojednih centara moći iz Sarajeva", nameću se sigurnosni izazovi s ciljem da poljuljaju povjerenje u institucije RS-a, a posljednjih dana traje i pritisak na finansijske institucije u vidu blokade računa osobama čija imena su na listi američkih sankcija.

Višković zaključuje da je cilj ovih pritisaka i sinhronizovanih udara - destabilizacija Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine je u toku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!