[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/12\/jasna-diklic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/12\/100x73\/jasna-diklic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/12\/jasna-diklic.jpg","size":"82.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić potpisala Platformu za mir

Platformu za mir, dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, juče je u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo  potpisala i Jasna Diklić, direktorica Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest i Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟, saopćeno je iz  Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

Time se to udruženje pridružilo mnogobrojnim potpisnicima državnog i nevladinog sektora koji kroz akcione planove omogućuju provedbu tog dokumenta.

- Kada pogledam ovaj dokument i njegove vrijednosti, on izgleda kao da smo ga mi pisali, potpuno se slaže s našim ciljevima i misijom Juventafesta - izjavila je Diklić prilikom potpisivanja Platforme za mir, u prisustvu Emine Trnke, voditeljice programa u Institutu za razvoj mladih KULT i grant menadžerice projekta PRO-Budućnost.

Dokument Platforma za mir kreiran je u formi deklaracije i rezultat je intenzivnog rada u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Godine 2017. usvojilo ju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nedugo zatim primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Platformu za mir 2018. Iste godine Dom naroda PSBiH usvojio je Platformu za mir, a potpisali su je načelnici i gradonačelnici svih zajednica iz okvira projekta PRO-Budućnost, devet većih parlamentarnih političkih partija, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem Dedović, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, mediji, udruženja žrtava rata iz svih naroda te NVO i drugi.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA), saopćeno je iz Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!