[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/30\/copyright-law-670x335.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/30\/100x73\/copyright-law-670x335.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/30\/copyright-law-670x335.jpg","size":"442.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Da li znaš kada smiješ a kada ne smiješ da koristiš autorsko djelo?

Piše: profesor Haris Hasić

Autorska djela su doslovno, ali doslovno, svuda oko nas. Nema te ili toga koji danas žive a da svakodnevno ne koriste stotine autorskih djela, često, nažalost, protupravno.

Čovjek je, rekao je Aristotel, politička životinja. Živimo okruženi ljudima koji na svojim ramenima nose najorganizovaniju materiju u svemiru. Naš mozak je nevjerovatna stvar. Može da stvori iz naočigled ničega sve zamislivo. Zato što smo okruženi drugim ljudskim bićima i zato što zavisimo jedni od drugih za naš opstanak u društvu i zajednici mi smo okruženi i svakodnevno koristimo plodove umova drugih - autorska djela.

ŠTA JE ŠTA: Autorsko djelo je plod tog ljudskog uma, a autorsko pravo je skup pravila kojima mi kao društvo se slažemo da zaštitimo te plodove našeg uma. Gotovo bilo šta može biti autorsko djelo. Prag zaštite je iznimno nizak, a sama zaštita je automatska - nastaje samim stvaranjem autorskog djela. Rezultat je da je prosto nemoguće živjeti u modernom svijetu a da konstantno ne susrećeš jako puno autorskih djela.

Probudiš se - ona ćurlika na alarmu, to je autorsko djelo i ti ga koristiš tako što ćurlika. Zgrabiš mobitel, on je krcat autorskih djela u obliku računarskih programa, slika, videa, muzike, teksta... Tvoja pidžama s omiljenim likom iz crtanog filma (da, vidim da je nosiš) je primjerak autorskog djela. Dok pereš zube, u prostoriji si punoj ambalaža koje sve mogu biti autorska djela. Onaj radio što si pustio da ubije tišinu - on emituje autorska djela. Doručak, uz novine ili TV - sama autorska djela. Ili, ako si moderan uz internet, pa internet je do škrga pun autorskih djela. Svaki članak, pa i neki pravo glup, na internetu je autorsko djelo.

I dok sjediš za svojim kuhinjskim stolom okružen si goblenima i slikama, samim autorskim djelima, a i sam sjediš u jednom velikom autorskom, tačnije, arhitektonskom autorskom djelu. U autu na putu za posao pališ CD ili USB - pun autorskih djela. Na poslu, ako radiš u kancelariji, doslovno si okružen neprekidnim nizom autorskih djela u vidu dopisa, podnesaka, ovog i onog napisanog, nacrtanog - sve autorska djela. Čak i ako ne radiš u uredu autorska djela su tu i tamo sveprisutna. Možda u priručniku, ili posteru ili nečemu drugom.

Nakon napornog dana, surfanja fejsbukom ili nečeg još goreg, zaslužuješ da se pošteno odmoriš ako odeš na koncert, u kino, u pozorište, u klub ili disko, pa haman bilo gdje zamislivo - tu su i autorska djela. Kažu da živimo u informacionom dobu. Informacije su ono što je vrijedno i čime se barata. Eh, pa, najosebujnija i često najvrijednija informacija je upravo autorsko djelo.

Moderni život je prosto nemoguć bez autorskih djela.

JESMO LI LOPOVI: Kao što nevolja dolazi u pratnji policije tako i autorska djela neminovno dolaze s autorskim pravima. Autorska prava su skup pravila o tome kako se smiju i kako se ne smiju koristiti ta autorska djela. Po pravilu, samo autor smije da koristi autorska djela, a svi drugi moraju pitati autora za dozvolu da koriste autorska djela ili moraju da imaju tu dozvolu izravno od zakona.

Ako bilo ko od nas koristi autorsko djelo a nema valjanu dozvolu, to je povreda autorskog prava - protupravno djelovanje koje je građanskopravno, prekršajnopravno ili krivičnopravno kažnjivo - često baš strogim kaznama. Ignorantia iuris nocet - nepoznavanje prava škodi i niko se ne može pravdati da je povrijedio tuđe pravo jer nije znao da mu nije dozvoljeno da koristi autorsko djelo na neki način.

Da li znaš kada smiješ a kada ne smiješ da koristiš autorsko djelo? Uzimajući u obzir sa koliko autorskih djela svakodnevno vršimo interakciju - koliko autorskih djela koristimo redovno i opetovano - da li je svako to korištenje pravno dozvoljeno? Da te pitam: Da li si ikada povrijedio autorska prava?

Ja znam da ja jesam. Takođe sam voljan da se kladim da si i ti. Da li to znači da smo lopovi i ti i ja? Koja je razlika ukrasti radio i neovlašteno pustiti pjesmu bez pravno valjane dozvole? Šta tvoji odgovori govore o tebi i našem društvu?

Autorska prava su kao pištolj. Sam od sebe pištolj neće nikoga upucati jer sam od sebe pištolj nije niti dobar niti zao. Pištolj predstavlja neograničene mogućnosti - neke za zlo, kao što je ubistvo ili prisila, a neke na dobro, kao što je zaštita i sigurnost. Moralnu dobrotu ili nedobrotu pištolja određuje onaj u čijim je rukama.

Svi smo mi autori. SVI! Da i ti si autor stotina autorskih djela iako toga možda nisi ni svjestan. Tvoja autorska djela su zaštićena. Znaš li koja su to tvoja prava? Kako prepoznati ta djela? Da li želiš da saznaš?

Bosna i Hercegovina ima enorman potencijal upravo među našim ušima. Ne možemo se takmičiti sa Kinezima ili sličnim po broju i jeftinoj radnoj snazi, ali itekako možemo po kreativnosti našeg naroda. Pitanje je da li možemo priuštiti da ignorišemo tako bogat prirodni resurs? Da li ti možeš da ignoriraš svoja prava i da nastaviš da vrijeđaš tuđa? I koliko još?

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!