[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/tumor.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/100x73\/tumor.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/tumor.jpg","size":"140.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Britanska studija otkrila nevjerovatno smanjivanje tumora s novim pristupom liječenju

Nova studija pokazala je nevjerovatno smanjenje tumora kod miševa u poređenju s tradicionalnim metodama stanične terapije koje poboljšavaju sposobnost imunološkog sistema u borbi protiv raka.

S novim uređajem koji bi se mogao stvoriti uz pomoć 3D printera, naučnici sa Univerziteta Northwestern umnožili su, sortirali i sakupili stotine miliona stanica, dobijajući 400 posto više stanica koje uništavaju tumore od dosadašnjih pristupa liječenju.

Većina metoda liječenja raka uključuje otrovne hemikalije i strane tvari, koje uzrokuju štetne nuspojave i slabe imuni odgovor tijela.

Korištenje vlastitog tkiva i stanica može eliminirati nuspojave i rizik od odbacivanja.

Shana Kelley, koja je sudjelovala u istraživanju, rekla je:Ljudi su izliječeni od uznapredovalog melanoma kroz liječenje vlastitim imunosnim stanicama koje su sakupljene iz tumorskog tkiva. Problem je u tome što zbog načina na koji se stanice prikupljaju, to djeluje samo kod vrlo malog broja pacijenata.-

Te stanice, nazvane limfociti koji infiltriraju tumor (TIL), prirodne su imunosne stanice koje napadaju tumorsko tkivo angažirajući stanice da se 'bore prsa u prsa', kažu naučnici.

Nakon što se izvade iz tkiva, stanice se uzgajaju u laboratorijima daleko od pacijenata od kojih su uzete.

Do trenutka kada su se umnožile i spremne su za povratak u tijelo, mnoge stanice su iscrpljene i nesposobne se boriti, budući da su predugo u tumoru.

Koristeći novu tehnologiju zvanu mikrofluidno ciljanje afiniteta infiltrirajućih stanica (MATIC), naučnici mogu točno odrediti koje su najaktivnije stanice.

U radu su naučnici koristili MATIC kako bi pronašli ciljanu populaciju stanica za miševe koje su proučavali.

 

Dr Kelley je dodla i da - Umjesto da miševima damo mješavinu stanica s različitim fenotipovima, mi im dajemo fenotip jedne stanice koji im zapravo može pomoći. Uočite mnogo snažniju i mnogo veću stopu odgovora kada stvarno izlučite ciljanu reaktivnost T stanica - završava. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Biomedical Engineering

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!