[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/apple-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/100x73\/apple-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/apple-twitter.jpg","size":"74.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nova verzija iOS-a omogućava opciju prepoznavanja lica čak i sa maskom

S pandemijom novog koronavirusa jedna od stvari koja je postala dio tog toliko spominjanog novog normalnog su i zaštitne maske.

Iako su se s vremenom mnogi na njih naviknuli, većina jedva čeka da ih se riješi te da ponovno možemo ući u trgovine, autobuse, avione, škole, vrtiće i različite ustanove bez konstantnog stavljanja maske na lice.

Jedan od problema koji su maske izazvale odnosi se i na otključavanje telefona. Većina modernijih pametnih telefona danas ima opciju prepoznavanja lica koja omogućuje brzo otključavanje telefona pogledom, bez potrebe za upisivanjem koda ili postavljanja prsta na senzor otisaka prstiju. Naravno, kada nosimo masku, telefon ne može prepoznati naše lice, pa moramo koristiti ukucavanje šifre ili prepoznavanje otiska prsta, što nekim korisnicima smeta.

Apple je s vremenom pronašao zaobilazno rješenje koje uključuje korištenje njihova pametnog sata, no čini se kako bi se uskoro iPhone mogao otključati putem opcije prepoznavanja lica, čak i kada njegovi korisnici nose masku.

Ta je opcija predstavljena u sklopu beta verzije operativnog sistema iOS 15.4 koja je namijenjena developerima, a za koji mjesec trebala bi postati dostupna svim korisnicima Appleovih mobilnih uređaja. Osim samog otključavanja telefona, Face ID tokom nošenja maske moći će se koristiti i za potvrdu mobilnog plaćanja, kao i za aktivaciju aplikacija koje zahtijevaju tu opciju.

Opcija korištenja Face ID-a tijekom nošenja maske ipak neće biti dostupna svima, već samo korisnicima posljednje dvije generacije Appleovih telefona - iPhonea 12 i iPhonea 13. Nadogradnja operativnog sistema iOS-a koji će imati i ovu novu karakteristiku bi se trebala dogoditi na proljeće, objavili su na stranici 9to5Mac.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!