[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/aircar-screen.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/100x73\/aircar-screen.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/28\/aircar-screen.png","size":"629.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Automobil, avion i transformer: Air Car dobio dozvolu za let

Leteći automobil iz Slovačke dobio je službenu dozvolu da leti kao avion, rekao je u srijedu glasnogovornik slovačkog ministarstva saobrajaća.

Proizvod kompanije Klein Vision u slovačkom gradu Nitri pod nazivom AirCar, je zapravo mješavina automobila i malih aviona - pravi pravcati transformer. 

Svoj prvi let imao je između aerodroma dva grada u junu 2021.

Za pola sata doletio je iz Nitre u 75 kilometara udaljeni glavni grad Slovačke, Bratislavu.

Od tada je uspješno završio sve testove potrebne za dobijanje službene dozvole za let slovačkih avionskih vlasti, objavio je Klein Vision.

Hibridni avion je do sada imao 200 polijetanja i slijetanja te ukupno 70 sati leta, što je za jedan avion-automobil zaista impresivno.

Kompanija planira ponuditi izravne letove između Pariza i Londona u bližoj budućnosti, a AirCar, koji je razvio osnivač kompanije Stefan Klein, može se voziti cestom kao običan automobil, a nakon što raširi krila, transformiše se u avion za nešto manje od tri minute. 

Partneri Kleina i sama kompanija, već su predstavili hibridni model, u početku pod imenom Aeromobil, na nekoliko međunarodnih sajmova automobila od 2013. godine, te su na taj način izazvali svjetsku senzaciju, s obzirom na pogodnosti koje ovaj "automobil" nudi. 

Kada će se desiti prvi veliki i duži let, još uvijek nije poznato, niti su se iz kompanije oglasili po tom pitanju. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!