[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/28\/deda-mraz.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/28\/100x73\/deda-mraz.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/28\/deda-mraz.png","size":"941.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

ASAF BEČIROVIĆ/NA KRAJU KRAJEVA: Djeda Mraze, Djeda Mraze, ne skreći sa staze

Piše: Asaf Bećirević (In Memoriam)

Ja sam se spremao za otići u Čipkin dim. Brijao se i tako to. Supruga je rekla da neće to baš tako moći. I naredila, ako mi je do Čipkinog dima, treba za supu i pileći gulaš da isjeckam desetak mrkvi, glavicu celera, peršun, hrpu paprika, crveni i bijeli luk, pa se tek onda mogu fatat' kafane. Meni je toliko bilo do Čipkinog dima da pristao sam. I tako. Rezuckam ja, rezuckam, a ona tabiri novine.

- Evo su Švabe donijele zakone koji će olakšat' zapošljavanje stranaca! A i Hrvacka će naredne godine zaposliti 63.000 stranih radnika - sumirala je.     

Stranci, odgovorio sam, sve sjeckajući povrćke, rado kupuju našu radnu snagu. I dodao sam da je to, ta radna snaga, naš najpopularniji suvenir. Kad sam svršio sjeckanje, supruga me je poljubila i rekla da sad slobodan sam. Nije morala dvaput reći. Kad sam uninao, u Čipkinom dimu sam zatekao, osim konobara Cuce, Malu i Bajru. I hastal pun svega.

- Je l' to Mala Božić slavi? - pitao sam.

Mala rekne da gdje će okorjela partizanka i subnoarka slavit Božić i da, u principu, nema ništa protiv Božića i onih što ga slave. I dodala da onaj ko Božić ne nosi u srcu, nikad ga neće naći ni ispod jelke. Nejse. Onda je Bajro objasnio da slavi što mu stariji sin, nakon sedam godina provedenih na birou za zapošljavanje, ide u Njemačku na posao. I da ima velike šanse za dobiti njemačko državljanstvo.

- Bosanac sa stranim pasošem više nije Bosanac, nego gospodin čovjek - dobacio je Cuco pristavljajući se za hastal. Odmah je pristupio jelu tako da su sudžuka i travnički sir stradali. Nije im bilo pomoći.

Ja sam rekao da je Bajrin mali, kad je već tolike godine sprcao na birou, mogao sačekati još malo. Jer u nas, u Saraj'vu, nastupile su promjene u političkom smislu. Ljevica uzela vlast. I nema više nepotizma i po babu i po stričevima. Onda Mala rekne da kad god je glasala za ljevicu - zajebala se.

- Isti su desnica. Samo što nije u njih po babu i stričevima, nego po kumstvu. Kumovi su postali ministri! - objasnila je.

Cuco je rek'o da nije samo to. Nego nisu ljevičari ispali multikulturni kao što smo se nadali. Jer sve Bošnjak do Bošnjaka imenovan za ministra.

- Ehet! I jesmo bili gladni demokratskih promjena! - zaključim ja.

- A sad smo samo gladni - poentirao je Cuco nabadajući sudžuku na čačkalicu.

Bajro je rekao da jeb'o politiku i demokratiju, nego gdje će ko za Novu godinu? Ispalo je da svi ćemo kod kuće. Istina, Mala je spomenula mogućnost da skokne i sluša Harija Mata Harija. Al' kad smo mi vrisnuli da gdje će na to ići, povukla se. I rekla da kad Djeda Mraz čuje ko će nam pjevati za Novu, možda i ne svrati u Sarajevo i Bosnu!

Tu je u Čipkin dim uninala novinarska ekipa. I gdje će, kud će, pravo za naš hastal. Valjda zato u Čipkinom dimu i nije bilo nikog osim nas. Odmah su Maloj, a da se nisu ni predstavili, turili mikrofon pod nos i pitali a đe će za Novu godinu i šta misli o tome? Mala je popravila frizuru i rekla da za Novu godinu će niđe, jer ne slavi ona to.

- To ljudi slave novi početak starih navika - poručila je preko mikrofona.

Cuco je na isto pitanje slegao ramenima i rekao da on je samo konobar i da nikoga zanima gdje će on slaviti Novu godinu. Novinari su rekli nemojte tako, pa se Cuco odobrovoljio. I rekao da će Novu dočekat kod kuće. Pa je zamolio Novu godinu da dođe, ako ikako može, oko deset naveče, a ne u ponoć, jer on ranije ide spavati. Ja sam se nadovezao pa sam u mikrofon rekao da molim Djeda Mraza da donese mi štrucu hljeba, kilu suhog mesa i kolut livanjskog sira.

- Pa ni Djeda Mraz nije svemoguć - upozorila me Mala.

Sad je i Bajro osjetio potrebu da se nadoveže pa je jamio onaj mikrofon i poručio Djeda-Mrazu da mu ništa ne vjeruje jer toliko ga je puta prevario. Tu su novinari zaključili da džaba su dolazili, da od onog što smo im rekli prilog ne mogu napraviti. Bilo nam žao pa smo pristali da za mikrofon i kamere održimo prigodnu recitaciju. Sad su novinari slegli ramenima i pristali. I mi smo zagrljeni i uglas odrecitovali:

- Djeda Mraze, Djeda Mraze, ne skreći sa staze, osim ako nisi odlučio da ostaviš kosti u Bosni!

Kamerman je rekao ovi su tipovi ludi i kad je pakovo mikrofon Mala je prišla i rekla mu da ove će godine Djeda Mraz sigurno zaobići Bosnu.

- Nema on šta ponudit' ljudima u zemlji u kojoj se poklanjaju čitave fabrike - poentirala je.

 

Pročitajte sljedeće: ASAF BEČIROVIĆ/NA KRAJU KRAJEVA: Ima vozača kojima je dojadio život, samo još ne znaju čiji

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!