[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/prsve.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/100x73\/prsve.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/prsve.jpg","size":"346.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Analiza - Reformskoj agendi II nedostaju principi rodne ravnopravnosti

U Reformskoj agendi II nedostaje integracija principa rodne ravnopravnosti odnosno ženskih ljudskih prava, navedeno je na prezentaciji dokumenta "Reformska agenda II: pregled kroz prizmu ženskih prava" koja je održana danas u Sarajevu. 

Direktorica organizacije "Prava za sve" Diana Šehić istakla je da Bosni i Hercegovini trebaju reforme u svim sektorima, ali da u sektore kojima se bavi Reformska agenda II principi rodne ravnopravnosti i ženskih prava nisu ugrađeni.

- Ponovo nemamo statističke podatke razvrstane po spolu i postavlja se pitanje kako će biti osiguran puni razvoj, kako je u dokumentu navedeno, ženskih prava i mladih - rekla je Šehić.

Naglasila je da reformske mjere treba provoditi uz uvažavanje stavova svih građana BiH, jer nema napretka bez ravnopravnog uključivanja svih kapaciteta zemlje, što uključuje i žene, njihovo znanje i principe. 

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini istakao je da je rodna ravnopravnost jedan od ključnih principa Evropske unije koja je u BiH podržavala programe protiv nasilja nad ženama i njihovog ekonomskog osnaživanja.

- Svjesni smo da je potrebno uraditi više i zato smo ovdje da podržimo ovu debatu o uključivanju ženskih prava i rodne ravnopravnosti u socio-ekonomske reforme - kazao je Vannini. 

Reformska agenda II nastala je na tragu prve reformske agende i Mišljenja Evropske komisije o potrebi provođenja ekonomsko-socijalnih reformi u narednom periodu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!