[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-24a77ed990f87f7c4d6130261e645741.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-24a77ed990f87f7c4d6130261e645741.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-24a77ed990f87f7c4d6130261e645741.jpg","size":"130.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Amnesty International optužuje kurdske vlasti u Siriji za mučenja

Amnesty International optužio je u srijedu kurdske vlasti na sjeveroistoku Sirije koje uživaju američku podršku da su pribjegavale mučenju i drugim zlostavljanjima u pritvoru desetaka hiljada osumnjičenih džihadista i njihovih saveznika.

Nadzorna grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da je Washington "veoma vjerovatno" prekršio ljudska prava zatočenika u kurdskom pritvoru.

U kampovima i zatvorima kojima upravljaju Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom i dalje se nalazi više od 56.000 zatočenika s navodnim ili stvarnim vezama s grupom Islamska država, pet godina nakon što su džihadisti protjerani sa svoje posljednje teritorije u Siriji.

Među njima su osumnjičeni džihadisti držani u zatvorima, te supruge i djeca boraca IS koji se drže u logorima Al-Hol i Roj.

Kurdske vlasti "počinile su ratne zločine mučenja i okrutnog postupanja, a vjerovatno su počinile i ratni zločin ubistva - kazala je generalna tajnica Amnesty, Agnes Callamar.

- Američka vlada podržava sistem pritvora i u nekim slučajevima "sama čini kršenja", navodi se u izvještaju Amnestyja, u kome se zaključuje da je Washington "vjerovatno prekršio ljudska prava mnogih onih koji su bili pod njegovom praktičnom kontrolom".

Al-Hol je najveći logor za interniranje na sjeveroistoku Sirije, s više od 43.000 zatočenika iz 47 zemalja, od kojih su mnogi članovi porodica boraca Islamske države.

Kurdske vlasti dugo su pozivale strane vlade čiji su državljani u kampovima da vrate svoje građane, ali zapadne vlade su reagovale sporo zbog straha od unutrašnjeg odgovora.

Amnesty je saopćio da su oko 94 posto stanovnika Al-Hola i Roja žene i djeca, ističući da "niko u tim kampovima nije optužen niti je dobio priliku da ospori njihov pritvor pred nezavisnim sudskim vlastima".

U kampovima i zatvorima se vjerovatno nalaze hiljade žrtava trgovine ljudima, uključujući žene i djevojke prisilno udate za pripadnike ISIL-a, navodi se u izvještaju.

Istraga AFP-a u Al-Holu otkrila je da stanovnici žive u teškim uslovima, uz dokaze o seksualnom zlostavljanju djece.

Amnesty je saopćio da se tortura provodi "sistematski" u zatvorima kojima upravlja SDF, uključujući "teška premlaćivanja, stresne položaje, elektrošokove i rodno zasnovano nasilje".

U njemu se navodi da su američke snage imale pristup zatočenicima, napominjući da je Washington tokom godina davao SDF-u "stotine miliona dolara".

Bivši zatočenik kazao je Amnestyju da su američki vojnici "provjerili zatvor, pretresli nas i sve naše sobe. Mogli su vidjeti ljude koji su bili povrijeđeni od torture".

- Američka vlada je igrala centralnu ulogu u stvaranju i održavanju tog sistema, i mora igrati ulogu u njegovom mijenjanju - Izjavila je Callamar

Ona je pozvala američku vladu, vlasti pod kurdskim vodstvom i Ujedinjene nacije da "sramotni" pritvorski sistem "usaglase s međunarodnim pravom", prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!