[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/08\/100-5210.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/08\/100x73\/100-5210.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/08\/100-5210.jpg","size":"77.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Almir Dervišević, autor djela "Nestali": Pravda za sve, svi za pravdu

Postavkom djela ‘’Nestali’’ želim da ukažem na potrebu da Internacionalni sud pravde i društvo uopšte mnogo intenzivnije i efikasnije treba da djeluje na planetarnom ostvarenju pravde. Sve je izraženija prisutnost zlih ideologija u društvima širom svijeta i sve je uočljivija tolerancija prema djelovanju tih zlih ideologija. Upravo takve ideologije su u najvećoj mjeri utjecale da se danas širom svijeta traga za hiljadama nestalih osoba. Vjerujem da odlučnijim suprotstavljanjem takvim ideologijama koje šire mržnju, koje ćine i veličaju zločine možemo konkretno utjecati da se u budućnosti broj nestalih osoba smanjuje. Zbog toga upućujem apel da individualno i kolektivno doprinesemo realizaciji pravednijega društva jer ćemo na taj način doprinijeti i pronalasku nestalih osoba te utjecati na uzroke njihova nestanka. U protivnom broj zločina i broj nestalih osoba će samo rasti i postajati naša svakodnevnica.

Širom svijeta čine se zločini nad pojedncima i cijelim narodima a svjedoci smo da veliki dio čovjecanstva ne pokazuje želju i spremnost suprotstaviti se tim zločinima unatoč mogućnostima koje imaju.  Kao primjer navest ću palestinski narod, Ujguren u istočnome Turkistanu koji je okupiran od strane Kine, Rohinja narod u Mijanmaru, Cerkeze koji su u sklopu sovjetskoga saveza i ruske federacije skoro nestali i mnogi drugi narodi. Takodjer spomenut ću i težnje mnogih da nestane Bošnjaka kao naroda što potvđuju počinjeni masovni zločini nad nedužnim stanovništvom i počinjen genocid nad Bošnjacima širom Bosne i Hercegovine.

Demoniziranjem i dehumaniziranjem nestaju prava naroda a u konačnici nestaju cijeli narodi. Mi moramo znati prepoznati i biti odlučni u osudi takvih ideologija jer one kao takve donose samo zlo cjelokupnome čovječanstvu. One kao takve utjeću da nestaju vrijednosti u našim društvima koje su osnova i uslov istinskoga uspjeha pojedinca i zajednice.

Pravda za sve, svi za pravdu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!