[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/03\/09\/sismisi-baner2a_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/03\/09\/100x73\/sismisi-baner2a_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/03\/09\/sismisi-baner2a_1.jpg","size":"52.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/03\/09\/sismisi-baner2a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/03\/09\/100x73\/sismisi-baner2a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/03\/09\/sismisi-baner2a.jpg","size":"52.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]

U zdravom okolišu zdrav život/ Šišmiši spadaju u najugroženiju vrstu sisara u Evropi

O zanimljivom životinjskom svijetu pećina u Bosni i Hercegovini priča nam naš "domaćin" dr.   Jasminko Mulaomerović iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva, izvanredan poznavalac i izuzetan vodič kroz fascinantan svijet podzemlja. 

U pećinama je zapravo cijeli svijet, od turizma, zdravstva u pećinama,  komunikacije, prirodnih nauka, estetske fotografije... Nije mi jasno kako ljude to ne interesuje – pita se naš sagovornik.

Bosna i Hercegovina, više Hercegovina- Popovo polje, Vjetrenica Gluha Smokva, predjeli oko Trebinja- je drugi hotspot podzemne faune u Evropi  zajedno sa Postojinskom jamom u Sloveniji-  pojašnjava Mulaomerović  kakvim  bogatstvom raspolaže naša zemlja.

Šišmiši spadaju u najugroženiju vrstu sisara u Evropi i zbog toga mu je posvećena velika briga. Kroz Međunarodni sporazum o zaštiti evropskih vrsta šišmiša EUROBATS gotove sve evropske zemlje su se udružile da štite šišmiše i njihova staništa. Bosna i Hercegovina je ratifikacijom Međunarodnog sporazuma o zaštiti evropskih vrsta šišmiša EUROBATS 2018. godine preuzela obavezu da štiti sve vrste evropskih šišmiša.

Pod uticajem filmova o drakuli, ispijanju krvi , zaplitanja u kosi što je praktično nemoguće jer  šišmiši imaju izvanrednu sposobnost orjentacije. Koliko imam podatke šišmiši nisu prenosilac korone, ali jesu nosioci nekih drugih virisa kao i sve druge životinje, kao gorile naprimjer, ali gorile niko ne smije napasti jer su pod velikom zaštitom , a šišmiši su, onako, najbezbolniji za napade. Kao što ljudi nose viruse tako ih i šišmiši nose. Korist od šišmiša je nemjerljiva, od lova štetnih insekata, oprašivanja šuma i općenito biljaka.  Gdje se uzgajaju monokulture i zasipaju kojekavim  pesticidima tu nema šišmiša i tu i šume izumiru- kaže Mulaomerović.

POGLEDAJTE VIDEO!

Podijelite ovaj članak!