[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/bandic-i-zuhric-3_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/100x73\/bandic-i-zuhric-3_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/bandic-i-zuhric-3_1.jpg","size":"67.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zuhrić i Bandić za START: Kao da smo u Kolumbiji, dugo se šutilo o narušenoj sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Nakon što je zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Aljoša Čampara, zatražio  parlamentarnu raspravu o sigurnosnoj situaciji u KS zastupnici Iz Demokratske fronte i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u izjavi za portal Startbih.ba, složili su se u nužnosti poduzimanje određenih mjera zbog izuzetno narušene sigurnosti u glavnom gradu.

 -Vjerovatno smo posljednjih mjeseci najopasniji grad za život u regionu, nažalost. I neću da budem populista. Naravno da ima mnogo uzroka za nasilje na ulicama Sarajeva, i taj se problem ne može brzo rješavati, međutim uporno ponavljam da je glavni krivac Trojka. To kažem samo zato što odbijaju, iako su vlast, da učine bilo šta po ovom pitanju. Nema budalastog događaja na kojem se nisu slikali, gluposti koju nisu komentarisali, ali šute na desetine pucnjava, ubistava i nestanaka?! I jasno mi je zašto, jer su im PR eksperti rekli da to ne smije biti tema. Važniji im je imidž od sigurnosti naših ljudi. Drago mi je da je Aljoša Čampara, kao zastupnik većine, reagovao na nasilje kojem svjedočimo. Da neko iz vlasti nije rekao nešto o ovom problemu, veliki dio medija bi i danas ignorisao stotine naših poruka, inicijativa i istupa oko sigurnosti posljednjih mjeseci. Možda je on pomogao da se razbije ovaj tabu, jer se o tome nije smjelo pričati u javnosti, kazao je Albin Zuhrić, šef Kluba zastupnika DF u Skupštini Kantona Sarajevo.

Muamer Bandić, predsjednik Kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo ističe da je evidentno da sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo nije zadovoljavajuća, i da se to može primjeiti već neko vrijeme.

-Mi smo tražili sazivanje hitne sjednice još kada je ubijen naš sugrađanin Faris Pendek u saobraćajnoj prepirci. Mi imamo dječake koji sa oružjem hodaju po gradu. Kao da smo u Kolumbiji. Skupština kao zakonodavni organ treba da raspravlja o narušenoj sigurnosnoj situaciji. Sjećamo se i kako su ubijene dvije doktorice u saobraćajnoj nesreći. Nažalost, tada je to gospodin Čampara posmatrao sa strane i nije se pretjerano miješao. A koji je sad razlog bio da se oglasi ja zaista ne znam. Ono što je međutim sigurno jeste da je neophodno da se zakaže sjednica i da zakonodavni organ donese određene akte kojima će obavezati u konačnici izvršne organe vlasti kako bi, u najmanju ruku, preventivno radili i dali doprinos na smirivanju situacije. Treba naravno reći da tu nije sve samo do sigurnosnog sistema. Ima tu još institucija koje se bave prevencijom. Potreban je sveobuhvatan rad da bi sigurnosnu situaciju podigli na znantno viši nivo – kazao je Bandić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!