[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/14\/fotoporuka-ekoljublja-1-ptice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/14\/100x73\/fotoporuka-ekoljublja-1-ptice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/14\/fotoporuka-ekoljublja-1-ptice.jpg","size":"104.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Željeli biste se pobrinuti za gladne ptice zimi.Evo kako ih pravilno nahraniti

Ptice su veoma važni stanovnici naših naselja i vrtova. Zato, kada dođu hladni dani trebamo o njima voditi računa i pomoći im da prezime. Naravno, misli se tu na ptice  stanarice koje su ostale, kao što su vrapci, golubovi, grlice, sjenice, crvendaći, češljugari, kosovi, djetlići, šojke, palčići, batokljuni, a u blizini voda (bara, jezera, rijeka i mora) obitavaju labudovi, patke i galebovi.

Ptice obično imaju dovoljno hrane i vode, no za dužih razdoblja niskih temperatura i snijega teško pronalaze hranu, što im može ugroziti opstanak. Tada smo mi tu da im pomognemo. Nije teško, uložite malo novca i truda te kupiti ili sami načiniti kućice za ptice, hranilice i pojilice koje će biti i ukras u vrtu. Pri postavljanju trebamo pripaziti da ne budu nadohvat mačkama.

fotoporuka-ekoljublja-1.jpg

Hrana za ptice

Za ptice je najzdravija  prirodna hrana, koja nije industrijski obrađena i ne sadrži sol, šećer i ostale neprirodne dodatke. Najprikladnija hrana su kukci, razne sjemenke (tikva, lan, konoplja, suncokret, kukuruz, riža...), orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, kikiriki...), voće (jabuke, kruške, bobičasto i suho voće), ostaci povrća i masnoće (goveđi loj, svinjsko salo, kikiriki maslac).

Želimo li objesiti hranu u mrežice (u obliku kuglica) na grane drveća i grmova, trebamo načiniti smjesu. Jednostavno je oblikujemo od sjemenki pomiješanih s masnoćom i medom. Ako nismo sigurni, možemo kupiti gotove smjese. Hranu je uglavnom najbolje dodavati predvečer, ali i tokom dana kad primijetimo da je nedostaje, osobito za hladna vremena. Osim toga, ako u blizini nema mačaka, hranu možemo rasuti po klupici prozora, balkonu, terasi i po tlu.

Korisno je postaviti i pojilice s vodom. Ptice će piti vodu iz njih, a katkada se i okupati. Za temperatura nižih od nule treba povremeno dodavati toplu vodu koja će otopiti nastali led.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!