[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/20\/kokos-chia-plocice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/20\/100x73\/kokos-chia-plocice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/20\/kokos-chia-plocice.jpg","size":"93.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Zdravo, lako i ukusno: Recept za kokos chia pločice

Džemal Gekić, prof.sporta i tjelesnog odgoja , te dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije podijelio je sa nama jedan zanimljiv recept za užinu- kokos chia pločice. Laka priprema, ukusno i zdravo jelo.

Za kokos chia pločice potrebno je sljedeće:

Sastojci:

40 g chia sjemenki

125 ml vode

80 g sitno ribanog kokosa (ljuskice )

1 kašika ekstra djevičanskog kokosovog ulja (15 ml)

1 kašika meda (15 ml) ili nekog drugog sladila po želji

Aroma vanilije

60 g indijskih oraha 

Postupak

Namočiti chia sjemenke u vodu i ostaviti ih tako nekih 15-ak minuta dok ne postanu žalatinaste. Zagrijati rernu na 175 C. U većoj posudi izmiješati namočene chia sjemenke sa sitno ribanim kokosom, kokosovim uljem, vanilijom i medom. Miješati rukama ili lopaticom za tijesto dok se svi sastojci dobro ne povežu, te na kraju umiješati cijele indijske oraščiće. Dobivenu smjesu razvaljati u kocku, otprilike 20x20 cm i peći u zagrijanoj rerni, s tim da vrijeme pečenja prilagodite jačini svoje rerne, tj kolač je gotov kada rubovi poprime zlatno žuto boju. Za još intenzivniju okus samog kolača, možete dodati ribanu narančinu ili limunovu koricu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!