[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/wig.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/100x73\/wig.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/wig.jpg","size":"276.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Wigemark: Lideri regiona trebaju stvoriti atmosferu u kojoj se može reći istina

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark izjavio je danas da četvrti put prisustvuje komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici u bivšoj fabrici akumulatora, sada memorijalnom mjestu.

- Sinoć smo se u istim prostorijama okupili da bi govorili o važnoj temi, a to je nastavak aktivnosti na traženju nestalih, što finansijski podržava i EU i na čemu moramo nastaviti raditi - rekao je Wigemark.

Naglasio je da je u Mišljenju Evropske komisije jasno istaknuto da su negiranje genocida i bilo kakav revizionizam u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima EU, što je ponovio i danas tokom obraćanja na komemoraciji.

- Na svim liderima u regionu je odgovornost za stvaranje atmosfere u kojoj se može reći istina i u kojoj je moguće baviti se pomirenjem i posljedicama rata - naveo je Wigemark.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje će posljednje počivalište naći u Memorijalnom centru u Potočarima bit će 6.643, a traga se za još oko 1.000 osoba koje se vode kao nestali.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!