[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/l-334355897336b9d1fbb085f239d58a8e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/100x73\/l-334355897336b9d1fbb085f239d58a8e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/l-334355897336b9d1fbb085f239d58a8e.jpg","size":"85.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Vlada BPK Goražde: Usvojena Odluka o upisu učenika u prvi razred srednjih škola

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, usvojila je Odluku o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2024/2025.godinu.

Ovom odlukom utvrđena su zanimanja u javnim ustanovama srednjeg obrazovanja na području kantona, kao i broj odjeljenja i učenika koji će se obrazovati u tim odjeljenjima.

U MSŠ “Enver Pozderović” planiran je upis četiri odjeljenja, od tog broja dva su odjeljenja u Gimnaziji-izborno područje Opći smjer te informacione tehnologije, Ekonomski tehničar-komercijalni tehničar jedno odjeljenje te jedno odjeljenje u zanimanju prehrambeni tehničar.

Po jedno odjeljenje koje može u skladu s pedagoškim standardima brojati do 22 učenika, STŠ “Hasib Hadžović” će vršiti upis učenika u zanimanjima Tehničar PTT saobraćaja-komunikacione tehnologije, građevinski tehničar, mašinski tehničar i medicinski tehničar.

SSŠ “Džemal Bijedić” će vršiti upis učenika po jedno odjeljenje Tekstilne struke-u zanimanju krojač III stepen, Saobraćajne struke- u zanimanju vozač motornih vozila/rukovalac građevisnkih i pretovarnih mašina te dva odjeljenja Mašinske struke u zanimanjima zavarivač/mehaničar III stepen i tehničar mehatronike vozila IV stepen.

Odluka je donesena na osnonvu Plana upisa učenika resorng ministarstva, Inicijative školskih odbora i Tripartitnog savjetodavnog vijeća te zaključaka sa provedene javne rasprave o upisu učenika za školsku 2024/2025.godinu.

Ovom ministarstvu saglasnost je data i na Odluku o odobravanju novčanih sredstava Udruženju Radio amaterski klub “Drina” Goražde za sufinansiranje realizacije projekta “Uključivanje mladih u radioamaterizam, jačanje digitalnih vještina i njihova integracija u društveni život”.

Ministarstvu za boračka pitanja saglasnost Vlade BPK Goražde data je na Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 14.700 KM za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 300 KM za dobitnike najvećih ratnih prizanja i članovima njihovih porodica s prostora kantona, a pravo po ovom osnovu ostvarit će 49 korisnika. Ovom ministarstvu saglasnost je data i na Pravilnik za ostvarivanje prava na dječiji dodatak za djecu ratnih vojnih invalida, kao podzakonski akt koji proizilazi iz nedavno usvojenog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica BPK Goražde.

U cilju što bolje materijalno tehničke opremljenosti i stvaranja optimalnih uslova za rad policijskih službenika, na prijedlog Ministarstva za unutrašnje poslove, saglasnost je data Upravi policije za pokretanje postupka nabavke ronilačke i alpinističke opreme za potrebe Jedinice za podršku, a za realizaciju odluke odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 10.000 KM.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o odobravanju 10.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica na ime razvoja muzejskih/izložbenih sadržaja te realizacije projekta rekonstrukcije objekta unutar kompleksa Memorijalnog centra. Sredstva za realizaciju odluke obezbijeđena su kroz Program utroška sredstava Vlade BPK Goražde sa ekonomskog koda-Tekući transferi neprofitnim organizacijama.

Sa istog koda iznosom od 10.000 KM podržane su i aktivnosti redovnog poslovanja Muftijsktva goraždanskog.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!