[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/12\/l-9caf2c46599ed864a406072620bd0bb9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/12\/100x73\/l-9caf2c46599ed864a406072620bd0bb9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/12\/l-9caf2c46599ed864a406072620bd0bb9.jpg","size":"68.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Većina delegata u Klubu Bošnjaka želi amandmanom na Ustav FBiH unaprijediti imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)

Većina delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH očekuje da će parlamentarna većina do 1. maja usvojiti predloženi amandman na Ustav FBiH, kojim se predviđa da Predstavnički dom potvrđuje Vladu FBiH bez Doma naroda.

- Na takav način bi unaprijedili sistem deblokade imenovanja Vlade Federacije BiH. Ako su stranke Trojke i HDZ BiH dobronamjerni i ako su zaista protiv onog amandmana koji je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, oni će u najkraćem roku ovakvu vrstu amandmana donijeti - rekao je delegat Haris Zahiragić na današnjoj pres-konferenciji u Federalnom parlamentu.

Podsjetio je da bi amandman Schmidta na snagu trebao stupiti 1. maja, a pod uslovom da Parlament Federacije BiH do tada ne usvoji vlastiti amandman kojim će osigurati efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

Zahiragić kaže da što prije ili do 1. maja oba doma Paramenta mogu održati sjednice i usvojiti amandman na Ustav FBiH, koji je danas predložila većina delegata Kluba Bošnjaka.

- U tom slučaju da oba doma podrže naš amandman, Schmidtov amandman ne bi stupio na snagu do sljedećih izbora. Ako to ne urade, Klub Bošnjaka će predložiti novi Ustav Federacije i tražiti podršku oba doma Parlamenta jer smatramo da je Ustav FBiH trajno oštećen s dvije intervencije Schmidta koje su vrlo upitne s aspekta njegovog prava da tako nešto radi, s aspekta povrede prava konstitutivnih naroda. Vjerujemo da je Schmidt htio odblokirati Vladu Federacije i da je u toj deblokadi sasvim slučajno propisao normu da takvu vladu mora potvrditi Dom naroda u kojem neće biti protiv najmanje tri petine i da to otklonimo. Želim da vladajuće stranke pokažu da zaista žele odblokirati Vladu Federacije - naveo je Zahiragić.

Poručio je da će, ako parlamentarna većina ne usvoji amandman većine delegata u Klubu Bošnjaka, pozvati visokog predstavnika da svoj amandman popravi do 1. maja na način da "tropetinsku većinu izbaci iz procesa potvrđivanja vlade u klubovima naroda i tako pokaže dobre namjere prema demokratskim procesima u Federaciji".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!