[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/10\/vec-danas-cover-foto.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/10\/100x73\/vec-danas-cover-foto.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/10\/vec-danas-cover-foto.jpg","size":"40.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Već danas! #08 o porocima među mladima: Koliko je nargila zaista štetna i s kojim vrstama ovisnosti se mladi najčešće susreću?

Osma epizoda Već danas! podcasta istražuje možda najveće bolesti modernog doba, a to su bolesti ovisnosti. Kroz razgovore sa psihologinjom Snežanom Mihajlović i socijalnim radnikom Mahirom Huremović, Već danas! podcast donosi odgovore na pitanja koji su to najveći poroci među mladima, kako prepoznati ovisnost i kako pomoći.

Psihologinja Snežana Mihajlović je u razgovoru sa Majom Popović istakla da je jako važno da svi shvate da je ovisnost bolest i da se kao takva mora liječiti, kao i sve ostale bolesti. Navela je da su društvo i porodica neki od faktora koji itekako utiču na razvijanje bolesti ovisnosti kod mladih.

vec-danas-foto-2.jpg

- Ako unutar porodice ne vladaju zdravi odnosi i dobra komunikacija, te postoje određeni negativni ishodi unutar porodice kao što je razvod ili prezaposlenost roditelja, adolescent je u stanju potražiti utočište i sreću u nedozvoljenim i veoma štetnim supstancama -  dodala je.

Nikotin, alkohol, droga i kocka, neki su od poroka među mladima, a u posljednje vrijeme, sve češće su i „moderne ovisnosti“ o internetu, kupovini ili nargili.

- Konzumiranje nargila je u velikoj ekspanziji, a mnoga istraživanja pokazuju da je negativni uticaj nargile jako veliki i jako štetan po mlade – istakao je socijalni radnik Mahir Huremović.

Psihologinja Snežana Mihajlović dodaje da nargile u sebi sadrže i nikotin.

- Moramo biti svjesni da nikotin izaziva ovisnost i da dim nargile sadrži određene otrovne supstance. Osim toga, u posljednje vrijeme, kod mladih žena je primjetna novija zavisnost današnjice, ovisnost o kupovini tj. šopingu -  pojasnila je Snežana Mihajlović.

Dodala je da se pravovremenim djelovanjem može spriječiti ovisnost na način da se mladi edukuju o ovom problemu. Iako postoji formalno obrazovanje koje se bavi ovim pitanja, bilo bi poželjno da se mladi informišu i putem neformalnog obrazovanja.

- Kada bi mladi kreirali neformalne grupe pomoći kojih bi organizovali radionice na temu zavisnosti, imali bi veliki odjek među vršnjacima i pozitivan ishod među mladima. Na taj način mladi mogu aktivno uticati na edukaciju svoje generacije, te spriječiti nastanak zavisnosti – izjavio je Mahir Huremović, socijali radnik.

- Mladi na osnovu ličnih interesovanja mogu u mnogo čemu pospješiti svoj život, tako što kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme. Vannastavne aktivnosti kao sport, razni hobiji, umjetničko stvaralaštvo ističu pojedinca iz društva i čini život mladog čovjeka ispunjenim - pojasnio je Huremović.

U konačnici, naši sagovornici dijele mišljenje da nekvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme negativno utiče na razvoj ličnosti. Mladi koji su aktivni u društvu i aktivni u pronalasku sebe kroz razne vannastavne aktivnosti bivaju pozitivniji i uspješniji odrasli ljudi, samim tim imaju manje mogućnosti upasti u loše društvo odnosno donijeti loše odluke koje ih mogu skupo koštati u budućnosti. Podcast Već danas! možete pronaći na YouTube-u i prateći Facebook i Instagram stranice.

Medijski partneri Već danas podcasta su portal InfoBirač, Udruženje Prijatelji Srebrenice, Free Radio Prijedor, RSG grupacija i FACE TV.

Već danas podcast se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!