[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/sivi-vertikalni-frizider-braon-kuhinja.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/100x73\/sivi-vertikalni-frizider-braon-kuhinja.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/sivi-vertikalni-frizider-braon-kuhinja.jpg","size":"90.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/sivi-vertikalni-frizider-braon-kuhinja_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/100x73\/sivi-vertikalni-frizider-braon-kuhinja_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/sivi-vertikalni-frizider-braon-kuhinja_1.jpg","size":"90.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/hrana-u-frizideru.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/100x73\/hrana-u-frizideru.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/09\/hrana-u-frizideru.jpg","size":"79.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Kako da hrana u frižideru duže ostane svježa

Piše: Srbijanka Stanković(Glavna i odgovorna urednica Magazin Topličanka)

Često u našim frižiderima pronađemo hranu na koju smo zaboravili, kojoj je ili istekao rok trajanja ili se pokvarila. Takve namirnice koje više nisu za upotrebu morate baciti. Logično, sva ta hrana koju bacate se odražava i na vaš budžet. Pored toga, za njeno skladištenje koristite uređaje koji troše električnu energiju kako bi je rashladili a na kraju je ipak bacite jer se pokvarila.

Prema podacima UNEP-a, u Bosni i Hercegovini se godišnje u otpad baci preko 273.000 tona hrane, što u prosjeku iznosi oko 83kg po stanovniku. Da ne biste bacali hranu, pročitajte nekoliko praktičnih savjeta kako da namirnice duže održite svježim i tako količinu koju bacate smanjite na najmanju moguću mjeru.

#1 Koristite različite zone u frižideru za različitu vrstu hrane

Mnogi od nas imaju naviku da namirnice jednostavno bez reda natrpaju u frižider. Međutim, ovo može ne samo smanjiti rok trajanja hrane već indirektno i ugroziti vaše zdravlje, ako se hrana pokvari a vi je konzumirate nakon toga. A dobrom organizacijom to se može lako spriječiti.

U vašem rashladnom uređaju zapravo postoje zone koje pružaju optimalne uslove za čuvanje određene vrste namirnica. Zato, prije nego počnete da punite vaš frižider upoznajte se sa zonama različite temperature i namjenama koje imaju.

Na primjer, temperatura u odeljcima na vratima može da varira, pa je veoma važno da se tu ostavljaju namirnice koje su otpornije na kvarenje. Mnogi ljudi u pregradama na vratima ostavljaju različite vrste sireva ili mlijeko, što je pogrešno jer je to zapravo najtoplije mjesto u frižideru a mliječni proizvodi su osjetljivi. Odeljci na vratima trebali bi biti rezervisani za začine, sokove, flaširanu vodu i druge namirnice koje mogu bolje da podnesu temperaturne promjene.

Gornje police u frižideru se nalaze u zoni koja ima najkonstantniju temperaturu, tako da na njih treba ostavljati hranu kojoj nije potrebno podgrijavanje ili kuhanje. Na primjer, u tom dijelu možete skladištiti masline, marinirano meso koje ćete ubrzo upotrebiti, paste i slično.

Donje police su najhladnije mjesto u frižideru, i idealne su za čuvanje onih namirnica koje se najbrže kvare, poput jaja, sira, mlijeka, putera i drugih mliječnih proizvoda.

Renomirani proizvođači kuhinjskih aparata vrše različita istraživanja i razvijaju različite modele, kao što su ugradni frižideri Liebherr, koji su opremljeni tehnologijom za automatsko podješavanje temperature. Frižideri tako u različitim zonama mogu imati različite temperaturne opsege kako bi korisnici pravilno skladištili namirnice, a one što duže ostale svježe.

#2 Koristite CrispZone ladicu na pravi način

Upotrebom CrispZone ladice možete značajno smanjiti količinu hrane koju bacate. Mnogi ljudi na ove ladice gledaju kao na još jedno mjesto gdje će jednostavno „nagurati“ hranu, a zapravu su ovi odeljci osmišljeni da kontrolom vlažnosti proizvode što duže sačuvaju u optimalnim uslovima.

Crisp Zone ladice imaju prorez pomoću koga možete regulisati vlažnost vazduha, tako da ona bude viša ili niža i koji omogućuje da etilen koji ispušta većina namirnica izađe iz zone. Namirnice koje lakše pokazuju znake truljenja od drugih, poput jabuka, krušaka itd. treba držati na niskoj vlažnosti kako bi gasovi koje ove voćke ispuštaju mogli da izađu i na taj način se spriječi prevremeno truljenje.

Sa druge strane, proizvodi koji lako mogu izgubiti svježinu, poput zelene salate i drugog lisnatog povrća, treba držati u zoni visoke vlažnosti. Ovo će omogućiti da vlaga ostane dovoljno dugo u fioci a zeleno povrće sačuva svježinu.

#3 Provjerite i rotirajte namirnice

Također je važno da s vremena na vrijeme provjerite proizvode koji se nalaze u frižideru i zarotirate ih po dubini. Hrana koja se pokvarila najčešće se nalazi u zadnjem dijelu police, zaboravljena duži vremenski period.

Tako da prije nego krenete u prodavnicu, provjerite datume isteka roka namirnica, kako bi bili sigurni da su proizvodi koje imate još uvijek za upotrebu. Ako se nekom od proizvoda bliži istek roka, možete kupiti novu količinu, a onaj koji se već nalazi u vašem rashladnom uređaju upotrebiti u najkraćem roku.

Kada se vratite iz prodavnice, nemojte samo „gurati“ namirnice koje ste kupili u frižider. Umjesto toga, rotirajte ih. One čiji je rok trajanja duži skladištite pozadi, a one kojima se bliži istek roka stavite naprijed kako bi ste ih prve iskoristili.

#4 Ne prepunjavajte frižider

Na kraju, vodite računa da slučajno niste prepunili vaš rashladni uređaj. Potrebno je ostaviti dovoljno, ali ne previše prostora između namirnica, kako bi hladan zrak mogao da struji i ravnomjerno hladi sve proizvode u vašem frižideru. Na ovaj način se izbjegava pojava toplih džepova koji bi mogli uzrokovati ubrzano kvarenje hrane.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!