[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/l-61ab0e974eaa5934cd40a85360c87c11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/100x73\/l-61ab0e974eaa5934cd40a85360c87c11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/l-61ab0e974eaa5934cd40a85360c87c11.jpg","size":"119.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

UNSA domaćin Rektorskog foruma jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana

Univerzitet u Sarajevu domaćin je dvodnevnog 8. Rektorskog foruma jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, koji je sa radom počeo danas, uz učešće 54 predstavnika iz 21 institucija, uključujući osam rektora i 12 prorektora.

 

Ovaj rektorski forum osnovan je 2018. i okuplja 31 univerzitet iz regije. Posvećen je unapređenju saradnje među univerzitetima i jačanju glasa akademskih institucija u ovom dijelu Evrope. Također, posvećen je promoviranju evropske politike u visokom obrazovanju i istraživanju unutar regije, razmjeni dobrih praksi, pripremi zajedničkih projekata, ujednačavanju zakonodavstva, poticanju razmjene osoblja i studenata itd.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj u pozdravnoj riječi je istaknuo da se univerziteti suočavaju sa izazovima i prilikama 21. vijeka te da je imperativ je da se njeguje veća međusobna saradnja.

- Dijeleći svoja iskustva, resurse i najbolje prakse, možemo izgraditi jači, otporniji ekosistem visokog obrazovanja koji koristi svim našim studentima i naučnicima. Čvrsto vjerujem u moć regionalne saradnje i autonomije univerziteta. Naši univerziteti imaju potencijal da usmjere naše zemlje ka pozitivnijem i progresivnijem smjeru - kazao je Škrijelj.

Na današnjem zasjedanju Rektorskog foruma jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana razgovaralo se o budućnosti univerziteta i aktivnosti Rektorskog foruma i radnih grupa.

Rektorskim forumom predsjedava rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, koja je naglasila da je ideja osnivača bila uvezivanje sveučilišta kako bi što bolje artikulirali svoje interese, na neki način zajednički nastupali prema Evropi i prije svega uspostavili saradnju u svim područljima kojima se sveučilišta bave.

U okviru Rektorskog foruma danas su potpisana dva sporazuma o saradnji.

Univerzitet u Rijeci, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Sv. Ćiril i Metodije, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Prištini "Hasan Prishtina“, Univerzitet u Tirani i Univerzitet u Ljubljani potpisali su Sporazum o regionalnoj mreži centara za napredne studije (CAS).

Centar za napredne studije jugoistočne Evrope (CAS SEE) je regionalni centar za postdoktorska istraživanja pod vodstvom Univerziteta u Rijeci.

-U svim ovim sveučilištima uspostavljani su centri koji će omogućiti studiranje mladim istraživačima, kao i zajedničko privlačenje sredstava za njihov rad - kazala je Prijić-Samaržija.

Također je navela da je zaključeno da postoje zajednički izazovi u državama iz kojih dolaze članice Foruma. Tako su svi suočeni sa izazovima - demografskim, političkim, krizom demokarcije u kojoj se nalaze, migracijama, te je istakla da uvezivanje znači i veću kolektivnu inteligenciju.

Gazela Pudar Draško sa Univerziteta u Beogradu ističe da su danas potpisani sporazumi rezultat rada koji podrazumijeva stvaranje jedne strukture u regionu koja bi pomogla mladim doktorima nauka, koji nisu na univerzitetima, da nađu svoje mjesto i sredstva za istraživanje.

Cilj je, kako je rekla, privući što više mladih doktora nauka, što između ostalog podrazumijeva i veću mobilnost i međusobnu saradnju mladih naučnika.

Članovi Rektorskog foruma jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana također sarađuju na različitim projektima i aktivnostima. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!