[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/04\/eggplant-920269-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/04\/100x73\/eggplant-920269-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/04\/eggplant-920269-1920.jpg","size":"100.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Ukusna i malo drugačija: Recept za orijentalnu musaku

Sastojci:

  • 1 kg Patlidžan
  • 800 gr Mljeveno meso
  • 2 glavice crveni luk
  • 4-5 čehna Bijeli luk
  • 5 krupnijih komada Paradajz
  • 200 gr sir trapist
  • maslinovo ulje
  • Malo brašna
  • Malo maslaca
  • 2 dcl mlijeko
  • So, biber
  • Muškatni oraščić
  • Začinske trave
  • Malo soka od paradajza

Priprema:

  1. Patlidžan ogulite (drvenim ili plastičnim nožem - da ne potamni), isijecite ga na kolutove 5 mm širine, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.
  2. Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu sa minimumom ulja. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak, mažuran i sl.), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.
  3. Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera, ili margarina i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dcl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano). Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite.
  4. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke - kolutove patlidžana, meso, ljušteni paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.
  5. Preko svega prelijte malo soka od paradajza, da ogrezne, i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u pećnicu da se sir rastopi

Prijatno!

 

(Velikakuhinja.com)

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!