[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-d820dae256a712b9c032d9ac19d66edb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-d820dae256a712b9c032d9ac19d66edb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-d820dae256a712b9c032d9ac19d66edb.jpg","size":"54.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Uk: Nećemo pristati na ucjene Sindikata osnovnog obrazovanja, njihove plate porasle za 46 posto

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je da namjerava  razgovarati sa predstavnicima Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, u vezi štrajka upozorenja koji je započeo u osnovnim školama na području tog kantona.  

- Danas je započeo štrajk upozorenja Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad. Tim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji - navode u saopćenju za javnost iz Naše stranke. 

Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje pres-konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima.

- Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto - istakao je Uk.

Kako navode iz Naše stranke, iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo rekao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata ali da na ucjene neće pristati.

Gostovanjem, sinoć u emisiji Polis Televizije Sarajevo, Uk se dotakao, između među ostalog, i tema zajedničkog nastupa Trojke na predstojećim lokalnim izborima, subvencija za mlade, cijena komunalnih usluga i Nacrta urbanističkog plana za Kanton Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!