[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/21\/iskon.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/21\/100x73\/iskon.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/21\/iskon.jpg","size":"349.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Sarajevu konferencija 'Istoriografija o Bosni i Hercegovini (2001. - 2017.)'

Dvodnevna međunarodna naučno-kulturološka konferencija "Istoriografija o Bosni i Hercegovini (2001. - 2017.)" počela je danas u Sarajevu uz prisustvo skoro 40 učesnika iz 13 evropskih zemalja.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković rekao je na otvaranju da Akademija organizacijom te konferencije nastavlja ispunjavati svoju misiju koja se, između ostalog, sastoji u vrednovanju kulturnog i istorijskog naslijeđa države i društva.

- Nadam se da će ovaj skup rasvijetliti ono što nam se dešavalo u 20. vijeku i time pružiti osnovu za djelovanje svakoga od nas, a možda čak i političkih struktura ove zemlje - istakao je Trifković.

Predsjednik Odbora za istorijske nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH Dževad Juzbašić rekao je da su na sličnim skupovima koji su prije nekoliko godina održani eminentni naučnici iz inostranstva ukazali na mitološke propuste u našoj istoriografiji.

- Te kritike su u javnosti imale malo odijeka a nikakvog kod pojedinih autora koji su nastavili da pišu kako su i ranije pisali - naveo je Juzbašić.

Prof. dr. Zijad Šehić precizirao je da će na konferenciji biti predstavljen 41 referat koji su podijeljeni u sedam tematskih cjelina a rezultet svega toga trebaju biti dva zbornika koje će nastojati otštampati do novembra.

- Tri glavna motiva za organizaciju konferencije bila su sagledavanje istoriografije BiH od 2001. do 2017., istoriografiju u svijetu u istom periodu, te istoriografije o BiH u javnom diskursu - pojasnio je Šehić.

Najavljeno je da će posljednjeg dana konferencije biti usvojeni zaključci koji trebaju biti smjernice za buduće aktivnosti kao bi doprinijeli razvoju te struke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!