[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-6aea35c42be289cc1ded826f45900ab0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-6aea35c42be289cc1ded826f45900ab0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-6aea35c42be289cc1ded826f45900ab0.jpg","size":"95.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Godišnji regionalni forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje održva se danas u Domu oružanih snaga u Sarajevu.

Organizatori Foruma su Centar za sigurnosnu saradnju RACVIAC, Mreža za suzbijanje oružja za masovno uništenje (C-WMD), u partnerstvu sa institucijama Bosne i Hercegovine, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvom sigurnosti i Državnom regulatornom agencijom za radijacionu i nuklearnu sigurnost, uz podršku Evropske komande SAD (USECOM) i Agencije za smanjenje odbrambenog rizika (DTRA).

Forum je nastavak rada koji je Centar za sigurnosnu saradnju S-WMD mreža započeo još 2014. godine razvojem nacionalnih strategija C-WMD. Od tada je ušao u Fazu regionalne saradnje u okviru četiri identifikovana projekta koji olakšavaju saradnju u borbi protiv oružja za masovno uništenje, a današnji Forum je jedan od njih.

Pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH Aida Hodžić napomenula je da se tokom cijele godine radi na unapređenju sigurnosti u BiH, ali i u zemljama regije.

- U februaru smo imali posjetu Sjevernoatlantskog vijeća, potom je BiH predsjedavala Komisijom o subregionalnoj kontroli naoružanja, danas imamo ovaj Foruma, a krajem godine ćemo imati veliki NATO partnerski simpozij, gdje će sve članice NATO-a i partnerske zemlje doći u Sarajevo i razgovarati o svim sigurnosnim pitanjima od globalnog interesa – kazala je Hodžić.

Dodala je da se svi suočavamo sa velikim sigurnosnim izazovima u svijetu i nijedna zemlja se ne može s tim sama suočavati, zbog čega postoje ovakve regionalne inicijative.

Koncept koji stoji iza ovog Godišnjeg foruma regionalnih trendova je uspostavljanje godišnje platforme za zemlje Mreže C-WMD u jugoistočnoj Evropi za analizu i diskusiju o regionalnim trendovima prijetnji širenja oružja za masovno uništenje i njihovim rizicima.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Zoran Šajinović ističe da je današnji Forum međunarodna obaveza BiH, čemu Ministarstvo odbrane BiH pristupa s najvećom odgovornošću.

- Najviše nas obavezuje namjera da našim građanima osiguramo sigurnost. Kontrola oružja za masovno uništenje je multidisciplinarni proces, tako da niti jedna institucija ili država ne mogu sami odgovoriti na te izazove, zbog toga je ovdje ključna riječ saradnja – izjavio je Šajinović.

Forum pruža priliku vladinim zvaničnicima, međunarodnim i domaćim stručnjacima, istraživačima i drugim relevantnim zainteresovanim stranama da razmijene informacije, iskustvo i ekspertizu o aktuelnim i nastalim trendovima.

Centar za sigurnosnu saradnju S-WMD mreža je osnovan 2000. godine kao Regionalni centar za pomoć pri verifikaciji i implementaciji kontrole naoružanja sa ciljem da pruži obuku o kontroli naoružanja, promoviše mjere izgradnje povjerenja i sigurnosti i proširi saradnju u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Članovi Centra za sigurnosnu saradnju su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Sjeverna Makedonija. Crna Gora, Rumunija, Srbija i Turska.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!