[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/l-ee82392a98311c0a424c30379b4816be.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/100x73\/l-ee82392a98311c0a424c30379b4816be.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/l-ee82392a98311c0a424c30379b4816be.jpg","size":"69.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U naredna dva dana u Skoplju regionalni forum o HCCH konvenciji i perspektivama za Balkan

Regionalni forum o temi “HCCH konvencija o presudama iz 2019. godine:perspektive za zapadni Balkan” bit će održan 30. juna i 1. jula u Skoplju, Sjeverna Makedonija, najavljeno je iz sarajevskog ureda Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeita (GIZ).

HCCH (Haška konferencija o međunarodnom privatnom pravu) konvencija o presudama iz 2019. će utrti put daljnjoj regionalnoj ekonomskoj integraciji područja zapadnog Balkana.

Regionalni forum u Skoplju zajednički organizuju GIZ koji finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Centar za međunarodnu pravnu saradnju (CILC) koji finansira holandsko ministarstvo vanjskih poslova, u saradnji sa HCCH-om i Međunarodnim sindikatom sudskih službenika (UIHJ).

Istaknuti predstavnici ministarstava pravde, ministarstava vanjskih poslova, centara za edukaciju sudija, komora javnih izvršitelja i pravnih stručnjaka sa zapadnog Balkana se okupljaju radi debate o prekograničnoj saradnji u građanskim i trgovačkim predmetima, budućim izgledima u pogledu načina poboljšanja mehanizma za priznavanje i izvršenje stranih presuda te modaliteta kojim bi se mogli uključiti u HCCG konvenciju o presudama iz 2019.

Ekonomska dinamika područja zapadnog Balkana i značaj regionalne saradnje  nameću obavezu relevantnim zainteresovanim stranama da obezbijede pravnu sigurnost u složenim prekograničnim predmetima.

Priznavanje i izvršenje stranih presuda je od iznimnog značaja za kreiranje i garantovanje pravne sigurnosti pošto je to ključni faktor za realizaciju prava fizičkih i pravnih osoba u situacijama potrebe izvršenja presuda u različitim pravnim sistemima.

Regionalni forum će zvanično otvoriti Nikola Tupančeski, ministar pravde Republike Sjeverne Makedonije, Christophe Bernasconi, generalni sekretar HCCH-a, Jos Uitdehaag, potpredsjednik Međunarodne unije pravosudnih službenika (UIHJ), Dirk Jan Kop, ambasador Kraljevine Holandije i Tom Wittke uime Anke Holstein, ambasadorice Savezne Republike Njemačke.

Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja je promoviranje mirnog i inkluzivnog društva radi održivog razvoja, omogućavanje pristupa pravdi za sve i izgradnja efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima.

Više od 125 godina HCCH kreira i promoviše međunarodne instrumente za lakši pristup pravdi i unapređuje pravnu sigurnost u prekograničnim slučajevima putem progresivne unifikacije pravila međunarodnog privatnog prava.

Najnoviji među ovim instrumentima je HCCH konvencija iz 2019. godine o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i trgovačkim predmetima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!