[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/l-45e0315b929615a6d3c7d0a73caee68b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/100x73\/l-45e0315b929615a6d3c7d0a73caee68b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/l-45e0315b929615a6d3c7d0a73caee68b.jpg","size":"49.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Počinje preventivno otkrivanje zaraznih i parazitarnih oboljenja životinja

Počinje preventivno otkrivanje zaraznih i parazitarnih oboljenja životinja, naročito zoonoza, radi veće sigurnosti hrane potrošačima u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

 

U tom cilju, sporazum o realizaciji deset projekata potpisao je danas kantonalni ministar privrede Adnan Delić s dekanom Veterinarskog fakulteta Muhamedom Smajlovićem.

- Ministarstvo privrede u kontinuitetu ulaže napore i sredstva u poboljšanje općeg veterinarskog zdravlja s ciljem zaštite zdravlja i unapređenja sigurnosti građana na području našeg Kantona. Implementirali smo dosad niz projekata s Veterinarskim fakultetom i ovo je nastavak naše dosadašnje saradnje kako bismo Sarajevo učinili što sigurnijim i ugodnijim mjestom za život - izjavio je ministar Delić. 

Dekan Smajlović podsjeća da je prepoznavanje uloge Veterinarskog fakulteta i laboratorijskih istraživanja značajno ne samo za sigurnost i zaštitu zdravlja građana, što su svakako prioriteti, nego i za rana preventivna otkrivanja zaraznih i parazitarnih oboljenja i za daljnja naučna istraživanja. 

- Kontinuirani monitoring zaraznih i parazitarnih bolesti nameće se kao prioritet i zbog  trenutnih epidemioloških prilika, dok su sigurnost hrane i vode prioriteti koji osiguravaju stabilnost i razvoj društva. Edukacija interesnih grupa, farmera, veterinara, lovaca i drugih, nameće se kao imperativ u promovisanju zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, poboljšanju proizvodnih karakteristika životinja, zaštiti okoline, jačanju povjerenja i saradnji farmera i veterinarskih službi te na koncu, poboljšanju i unapređenju javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona. Kroz projekte će biti subvencionirani troškovi laboratorijskih analiza što će, osim potrošačima, biti od pomoći i proizvođačima - pojasnio je dekan Veterinarskog fakulteta.  

Na osnovu popisanog sporazuma bit će realizirani projekti ukupno vrijedni  278.236 KM. 

Ministar Delić danas je s predstavnicima veterinarskih stanica PROVET, VET, DI-VET, Veterinarskom stanicom Novi Grad i Veterinarskom stanicom Kantona Sarajevo potpisao sporazume za realizaciju pilot-projekta provođenja mastitis testova u govedarstvu.  

- Provođenje mastitis testova vimena kod krava jedan je od najboljih dijagnostičkih alata i na osnovu njega moći ćemo odmah odrediti da li je mlijeko sigurno za daljnju proizvodnju, što nam je u kontekstu zaštite zdravlja građana posebno bitno u ovom ljetnom periodu - kazao je direktor Veterinarske stanice Novi Grad Aldin Čosović.  

To smatra i Haris Čutuk iz veterinarske stanice DIVET Ilijaš te dodaje da mastitis testovi omogućavaju rane dijagnoze bolesti vimena koje nije moguće ustanoviti drugim metodama.    

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!