[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/kuharica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/kuharica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/kuharica.jpg","size":"363.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

U Mostaru promovirana prva 'Halal kuharica'

Knjiga "Iz Nahline halal kuhinje" koju autorski potpisuju članice Vijeća Medžlisa IZ Sisak sinoć je, u organizaciji Kulturno-edukativnog centra za ženu "Sehara", promovirana u Mostaru.

O knjizi su govorile jedna od urednica ovog jedinstvenog izdanja profesorica hrvatskog jezika Zrinka Hafizović i vjeroučiteljica Amila Škobić, dok je općenito o značaju halal hrane i njene afirmacije govorio poznati bosanskohercegovački kuhar Nihad Memledžija. Izdavač prve halal kuharice je centar za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj.

Podizanje svijesti o dobrobiti halal prehrane, kako je to kazala profesorica Hafizović, bio je jedan je od glavnih razloga izdavanja ove knjige.

Članice udruženja žena u Sisku u knjigu su uvrstile oko 80 recepata svojih najdražih jela.

„Recepti su bazirani isključivo na halal sastojcima, brižno vodeći računa da izbjegnu one koji nisu po halal standardu. U knjigu su uvrštena i tradicionalna i moderna jela, i ona sa dužom i kraćom pripremom“, pojasnila je Hafizović. Knjiga ima četiri poglavlja, doručak, predjelo, glavno jelo i slastice.

Cjelokupan prihod od prodanih knjiga namijenjen je izgradnji islamskog kulturnog centra u Sisku.

„Cilj nam je da na ovaj način omogućimo i drugim ljudima da uvakufe dio svoje imovine u naš projekt i da postanu dio naše džamije“, istakla je Škobić.

Ideja podrške izgradnji džamije u Sisku bila je jedan osnovnih motiva Nihadu Memledžiji da po prvi put u životu napiše recenziju.

„Upoznao sam te divne ljude u Sisku i tamo sam čuo za Nahlinu ideju. Kad sam vidio njihovu energiju koju unose u ovaj projekt, naravno da sam bio oduševljen. Dao sam im par savjeta za recepte i drago mi je da sam na ovakav način ušao u knjigu“, pojašnjava Memledžija.

Prema njegovom mišljenju oslonjenom na dugogodišnje iskustvo, halal hrana sve više je tražena u hotelima i restoranima jer, pojasnio je, halal pored vjerskih standarda garantira i čistoću, ispravnost, svježinu i ukus hrane što priželjkuje svaki čovjek bez obzira na to da li se deklarira kao vjernik ili ne.

Značaj ove knjige, prema njegovom mišljenju ogleda se u činjenici da je urađena timski sa puno ljubavi i entuzijazma.

Promocije Nahline halal kuharice, osim u Sisku, održane su još i u Rijeci, Brčkom, Ljubljani i Beču. Na svim promocijama publika je pokazala veliki interes, a najviše domaćice koje se kroz ovu knjigu susreću i sa novim idejama.

Inače, promocija je upriličena u okviru manifestacije Odjela za brak i porodicu Mostarskog muftijstva „Zdravlje prije svega“, saopćeno je iz MIZ-a Mostar.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!