[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/29\/l-7edcc50fbdf5cb20e0cd7aed0723cb18.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/29\/100x73\/l-7edcc50fbdf5cb20e0cd7aed0723cb18.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/29\/l-7edcc50fbdf5cb20e0cd7aed0723cb18.jpg","size":"77.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Turski centar za borbu protiv dezinformacija - Izraelski izvještaj oko napada na civile neistinit

 Izvještaj zvaničnih izraelskih izvora o napadu na Rafah 26. maja, u kojem se tvrdi da su "članovi Hamasa bili ciljani i pogođeni na lokaciji izvan sigurne zone", nema uporište u činjenicama. Suprotno onome što je rečeno, regija koju je Izrael granatirao 26. maja bila je "sigurna zona" u Rafahu u kojoj su smješteni civili koji traže utočište od izraelskih napada, a ne sjedište Hamasa, navodi se u saopćenju Centra za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske o izraelskom napadu na Rafah.

Centar dalje navodi da su IDF (Izraelske odbrambene snage) na svojoj zvaničnoj stranici 6. maja 2024. godine objavile da je sigurna zona u području al-Mawasi proširena.

U objavi je navedeno da će se okupirana teritorija protezati od Deir al-Balah na sjeveru do blokova 2323, 2371 i 2360 na jugu i istoku do centra grada Khan Younis, kako je prikazano na mapi.

Izrael je pozivao civile koji žive u istočnim kvartovima Rafaha da "odu u sigurnu zonu". Ove objave su vršene putem SMS poruka, telefonskih poziva i publikacija na arapskom jeziku.

Dana 22. maja, portparol IDF-a Avichay Adraee je izjavio da su navedene lokacije sigurne zone za civile. Iz svega ovoga možemo zaključiti da je Izrael svjesno napao područje u koje su poslani civili pod izgovorom da je to sigurna zona, navodi se u analizi Centra za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske.

Međunarodne organizacije, uključujući Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) i Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom Istoku (UNRWA), su potvrdile u izjavama da je veliki broj civila bio meta izraelskih napada.

Amnesty International je nazvao napad na kamp za raseljene Palestince "ratnim zločinom" koji treba biti istražen.

Nadalje, snimci zabilježeni nedugo nakon napada ukazuju na to da su mnogi civili bili meta. Premijer Izraela Netanyahu je opisao napad u Rafahu kao "tragičnu grešku" i priznao da su civili pogođeni.

Uprkos nalogu Međunarodnog suda pravde od 24. maja, u izraelskom napadu u Rafahu ubijeno je 45 osoba, a 249 je povrijeđeno. Izvještava se da su među ubijenima 23 žene, djeca i starije osobe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!