[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/02\/jovo-vukeljic-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/02\/100x73\/jovo-vukeljic-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/02\/jovo-vukeljic-2.jpg","size":"258.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Tako je govorio Jovo Vukeljić, ravnogorac: 100 HILJADA ČETNIKA STOJI IZA DODIKA

Iz arhive magazina Start BiH podsjećamo na razgovor sa Jovom Vukeljićem, tadašnjim predsjednikom Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore  kojeg smo objavili 2007. godine. 

Razgovor je vodio novinar magazina Start Ekrem Tinjak.

jovo-vukeljic-1.jpg

Predsjednik Ravnogorskog pokreta tada nas je uvjeravao da on i pripadnici pokreta kojeg predstavlja nisu nikakvi teroristi, zlikovci, već zagovornici istine i demokratije. Pričao je i o tome kako ta „istina i demokratija mnogima na prostoru BiH ne leži, ali da to nije njegov problem“.

I SRBI IH SE BOJE

- Ravnogorski pokret otadžbine Srpske registrovan je na cijelom području otadžbine Srpske (Republika Srpska), u skladu sa zakonom o udruženjima i fondacijama. Mi smo 2004. godine poslušali savjet određenih struktura u otadžbini Srpskoj, i radi negativne konotacije naziva četnik, promijenili ime i izbacili tu riječ (ranije je to bio Ravnogorski četnički pokret - op. a.). Naime, naziv četnik odomaćio se na ovim prostorima kod Srba kao nešto pozitivno, kod ostalih naroda kao krajnje negativno. Sam naziv četnik datira iz vremena turskog doba, što označava vojnika u borbi koji pripada manjoj četi. Što se nas tiče u Ravnogorskom pokretu, suština nije izmijenjena i to nama ne smeta, ali da smo u javnosti prihvaćeni malo mekše, to sigurno jeste. Ne plaše se samo Hrvati i Bošnjaci, i danas ima i srpskih glava koje se plaše riječi četnik. A to je zato što su ova tri naroda indoktrinisana komunističkom istorijom u koju sam, između ostalog, i ja vjerovao. Da nije bilo posljednjeg rata, ja bih još vjerovao da je istina bila onakva kakvu su je komunisti napisali. U to vrijeme oni su bili pobjednici, četnici su prikazani u filmu Veljka Bulajića na način na koji je to režim htio da prikaže. I srpskom narodu komunisti su uspjeli isprati mozak i prikazati četnike kao zlikovce, a ne kao prve antifašiste u porobljenoj Evropi. Možete misliti, kako smo onda kod ostala dva naroda strašni - objašnjavao je Vukeljić.

Mrtvačka glava i crna zastava? To je ratna zastava Ravnogorskog pokreta i označava simbol stradanja srpskog naroda. Srbi su stradali i kao partizani i kao četnici. Međusobno su se ubijali. Ali, ta zastava nije nikome prijetnja

IKONOGRAFIJA

 Ono što je dobro u srpskom narodu jeste, rekao je on, da se u posljednjem ratu nisu ideološki podijelili na četnike i partizane. U ovaj su rat, rekao je, ušli kao pripadnici VRS, a „iz rata smo izašli kao četnici“.

- Ne samo mi koji smo ratovali, nego svaki Srbin, od pojedinih bošnjačkih krugova, etiketiran je kao četnik. To nije naš problem. Evo, ja kao funkcioner Ravnogorskog pokreta razgovaram sa vama kao sa čovjekom. Uvažavam vas. Možemo biti prijatelji, iako se ne moramo niti po jednom pitanju složiti. Ako bi vi kao Bošnjak mene gledali kao četnika, onda vi vidite potpuno drugačiju sliku, vidite drugog čovjeka. Ja ne izgledam kao četnik iz filma Veljka Bulajića (Bitka na Neretvi - op. a.). Ambijent koji vidite na skupovima ravnogoraca ili, kako vi želite da kažete, četnika, pokazuje različitost u odijevanju. Ta ikonografija predstavlja uniformu vojnika srpske vojske iz dva svjetska rata, te prvog i drugog srpskog ustanka. Ali, podsjetiću na naređenje đenerala Draže koji je rekao: Ljudi, kada ovaj rat završimo vi ćete izgledati kao gardisti, brade ćete obrijati, ima da izgledate kao vojnici - govorio je Vukeljić.

Ljudi, rekao je, vole da obuku četničku uniformu, koja, smatra on, nije nikome loša poruka. Inače, brada u srpskom narodu, objasnio je, je simbol stradanja, tuge i okupacije.

SIMBOLI

- A tuga i okupacija je bila od 1941. do 1945., a i sad je tuga i okupacija. Mrtvačka glava i crna zastava? To je ratna zastava Ravnogorskog pokreta i označava simbol stradanja srpskog naroda. Srbi su stradali i kao partizani i kao četnici. Međusobno su se ubijali. Ali, ta zastava nije nikome prijetnja. Evo da kažem da biste i vi mogli biti ravnogorac. Ako bi detaljnije išli u proučavanje istorije, mogu reći da su četnici u svojim redovima imali i muslimane. Čitava delegacija je učestovala na kongresu u selu Ba kada je Draža pozvao lidere iz svih naroda da se dogovore o državi. Čitav bataljon vojvode Đujića od 450 vojnika činili su Hrvati. I vojni orkestar je bio sastavljen od Hrvata... Nudimo ljubav, ne mržnju. U tome jeste problem što smo mi prikazani kao ljudi koji čine zlo - objašnjavao je predsjednik Ravnogorskog pokreta.

U njihovom programu, kaže, nije zapisano da im je zadatak da se sukobe sa drugim narodima. Komunisti su njihov problem! Oni su, vjeruje Vukeljić, u datom momentu presvukli dres. Vukeljić nije bio član Saveza komunista Jugoslavije. Ta je ideologija, vjeruje on, od Francuske revolucije proizvela 100 miliona mrtvih ljudi.

O RADOVANU I MILORADU

- U otadžbini Srpskoj vlada stereotip da smo miljenici SDS-a. Ja govorim kao čovjek koji je bio jedno vrijeme u SDS-u, našu priču nijedna partija u otadžbini Srpskoj neće! Neće javno. Reći će: Dobro je to, mi vas podržavamo, ali nemoj da mi dajemo izjavu i da se slikamo s vama. Čim su takvi, mi ni sa njima nećemo. Ne damo se prevariti niti jednoj partiji, niti jednom ministru, niti jednom načelniku. Ne tražimo od njih ništa, ali nijedan nas prevariti neće. Prvi predsjednik SDS-a Radovan Karadžić je najviše uticao na političke pozicije i organizovanje Srba. I najmiliji nam je SDS-ovac, mada s ove vremenske distance sa nekim njegovim potezima možda se ne bismo složili... - rekao je te 2007. Vukeljić. 

To što Dodika deklarišu kao ekstremnog nacionalistu, prije bih rekao da je to priča isforsirana iz Federacije

Imao je tada Vukeljić i stav o Miloradu Dodiku. Za njega veli da je u svojoj političkoj karijeri istrpio sve nacionaliste i sa dva narodna poslanika svoju partiju pretvorio u pokret.

- To što Dodika deklarišu kao ekstremnog nacionalistu, prije bih rekao da je to priča isforsirana iz Federacije. I inače mislim, kakvi smo mi Srbi, kada nas ne bi bilo u federalnim medijima ovoliko koliko nas ima, i na način na koji smo prikazani, mi bi sve u Srpskoj prodali. Motivacija za jedinstvo je upravo retorika koja dolazi iz Federacije. To je motivacija i za Milorada Dodika... - misli Vukeljić.

O GRANICAMA I GENOCIDU

 Međunarodnu zajednicu u BiH Vukeljić ne doživljava kao prijatelje. Kaže, ako su nam bili prijatelji, nisu trebali dozvoliti rat. Politička platforma po kojoj ravnogorci djeluju jeste – „nema granice na Drini, jer nije uspostavljena prirodnim procesom, nego silom“.

- Ako išta možemo u ovom trenutku, jeste to da ne priznajemo tu granicu. Pozvao bih se i na tumačenje pravnih eksperata. Po međunarodnom zakonu, narod ima pravo na referendum. Po receptu ove države izgleda da nam niko to ne bi uvažio. Ali, narod ima pravo - siguran je te 2007. bio Vukeljić.

Genocid u Srebrenici Vukeljić je nazvao „strašnim zločinom“, upozorio kako treba „pogledati i uzrok“. U Podrinju je, objasnio je, ubijeno 3.500 Srba prije zločina u Srebrenici.

Zločini nisu počinjeni u ime srpstva. Nisu ni u Sarajevu počinjeni u ime bilo koga

- Ako je Srebrenica bila zaštićena zona, onda slijede i neki standardi. Muslimani nisu, a zona to nalaže, bili razoružani i taj je front vezao deset hiljada vojnika VRS. Ipak, svi ti koji su počinili zločin su i meni počinili zločin. Naravno, ja bih preduzeo radnje da se oni imenuju i privedu. Ja sam bio komandir jedne jedinice u Doboju. Takav zločin u mojoj jedinici niko nije mogao napraviti. Zato ne želim da me identifikuju sa tim ljudima, mene kao pripadnika VRS. Ne žele to ni ostali borci. Načinjena je velika sramota srpskom narodu zbog takve gnusne uloge pojedinaca iz Vojske RS - rekao je on.

Objasnio je i da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, oba osuđena pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici, nemaju nikakvu odgovornost. On ne vjeruje da je postojao plan za likvidaciju Bošnjaka iz Srebrenice „ali da su neki niže potčinjeni pojedinci to učinili na svoju ruku, to je zaista moguće“.

- Zločini nisu počinjeni u ime srpstva. Nisu ni u Sarajevu počinjeni u ime bilo koga. I po Sarajevu su harale paravojne formacije. Kao ravnogorac, ja ne bih nikome da se izvinjavam, niti nama treba da se neko izvinjava. To bi značilo kao da smo nešto pogriješili... Izvinjenje bi bilo velika laž. Ovakav razgovor je mnogo bolji. Ravnogorci žele samo istinu - rekao je Vukeljić.

RAT JE IZAZOV

 Ravnogorski je pokret te 2007. imao blizu 100.000 članova, a simpatisala ih je „svaka srpska kuća“. Objašnjavao je Vukeljić i da biti ravnogorac nije demode.

No, sedam godina kasnije, dakle 2016. godine Vukeljić je, govoreći o Ravnogorskom pokretu, rekao da je to „vojska koja je spremna očuvati svoje teritorije i vratiti oduzete“. Da „ima rješenje - boriti se rječju i djelom i dušom i tijelom za ujedinjeno srpstvo sa puškom“.

- Danas je rat izazov i, ako Bog da, biće rata i nemojte misliti da se ovdje išta može riješiti lijepim metodama. Bez agresivnosti nikad nema rješenja - rekao je Vukeljić u jednom beogradskom restoranu. Pogledati na Youtube.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!