[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/08\/23\/startbih-2017082306061230-big.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/08\/23\/100x73\/startbih-2017082306061230-big.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/08\/23\/startbih-2017082306061230-big.jpg","size":"170.61","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Sretan vlasnik i ljubimac: Kako se riješiti buha?

Buhe predstavljaju veliki problem, kako za ljubimce, tako i za njihove vlasnike. One ne žive samo na psima, već u cijelom domaćinstvu. To znači da u borbi protiv buha nije dovoljno tretirati samo psa, već i cijeli prostor u kojem pas živi.

Simptomi

Ugrizi buha, ovisno o životinji i broju buha, kod nekih životinja ne stvaraju nikakve probleme dok kod drugih uzrokuju od blage iritacije ili češanja do opsežnog gubitka dlake i alergijske reakcije na slinu buha. Jedna buha u nekoliko mjeseci svog života snese od 400 – 1000. Nekoliko dana od polaganja jaja, ovisno o vanjskim uvjetima iz jaja se izlegu larve koje se hrane organskim detritusom i izmetom koji je ostavila odrasla buha. Prolazeći nekoliko faza razvoja larva se u roku od sedam dana začahuri u stadij pupe. Čahura je ljepljiva pa se omota okolnom prašinom i može se obično pronaći duboko u tepihu ili u ležaju pasa i mačaka. Nakon tjedan dana pupa se razvija u odraslu buhu i izlazi iz čahure u potrazi za novim domaćinom. Cijeli razvojni ciklus traje oko 18 - 20 dana, iako u nepovoljnim uvjetima buha u stadiju pupe može zaustaviti razvojni ciklus i produžiti cijeli razvoj na gotovo godinu dana. Alergijski dermatitis uzrokovan ugrizom buha najčešća je alergijska bolest kože pasa i mačaka. Velika invazija buha, osobito kod mladih životinja, može dovesti do opsežne anemije i mogućeg fatalnog ishoda. Osim navedenoga buhe su i prenosioci trakavice Dipylidium caninum. Invazija buhama utvrđuje se pronalaskom odraslih buha i/ili njihovog izmeta na životinji. Upotreba gustog češlja za buhe usmjerena prvenstveno na područje oko glave i stražnji dio tijela životinje olakšat će potragu za buhama. Na isto područje potrebno je usmjeriti i potragu za ostatcima izmeta buha.

Riješite se buha prirodno

Redovno češljajte psa

Koristite 'gusti' češalj koji je napravljen baš za tu svrhu - da njime pronalazite nametnike poput buha i krpelja. Nećete pronaći samo nametnike, već i nečistoću koju oni ostavljaju za sobom- izmet (crne „mrvice“ na koži psa), a to je jedan od znakova da vaš ljubimac ima buhe. Nakon upotrebe češalj obavezno operite.

Pse redovno kupajte

Većina pasa voli vodu, a buhe je mrze. Redovnim kupanjem, i po potrebi tretiranjem prirodnim šamponima protiv buha, pomoći ćete svom psu da se riješi ovih napasnika.

Usisavajte domaćinstvo

Ako ste primijetili buhe na vašem ljubimcu, budite sigurni da ih ima i po cijelom domaćinstvu. Prvi korak u borbi je usisavanje- budite oprezni- nakon usisavanja vrećicu obavezno bacite u smeće (van stana).

Perite i dezinsekcirajte pseći krevet/namještaj

Uz usisavanje, nužno je oprati sav namještaj i posteljinu, a pogotovo pseći krevet. Činite to vrućom vodom.

Prirodna sredstva protiv buha

Jedan od savjeta vlasnika pasa na internetu jeste sredstvo iz kućne radinosti- mješavina jabukovog sirćeta i vode. Pri korištenju ovog recepta budite veoma pažljivi da psa ne prskate po očima, ušima i njušci. Iako veterinari često navode kako bijeli luk može bit opasan za zdravlje ljubimaca, neki vlasnici u hranu svog psa stavljaju male količine, koje su se pokazale učinkovitim u borbi protiv buha i krpelja.

Prva pomoć iz kućne radinosti:

1. Jabukovo sirće i voda

Pomiješajte sirće i vodu u omjeru 1:1 i tom tekućinom poprskajte dlaku vašeg ljubimca. Nakon toga, rukama ili četkom utrljajte tekućinu što je moguće više na kožu. Ponavljajte svakih par dana, do potpune eliminacije nametnika.

2. Sprej protiv buha i krpelja

Ulje geranijuma je jedan od najboljih prirodnih repelenata. Uspješno odbija buhe, krpelje i komarce s kućnih ljubimaca. Zbog svojeg smirujućeg djelovanja poznat je i kao odličan antidepresiv, pa ga možete primijeniti i u trenutcima kada je vaš ljubimac izložen stresu.

-Sastojci:

- 3 kapi eteričnog ulja geranija

- 3 kapi eteričnog ulja limunske trave

- 3 kapi eteričnog ulja cedra

U pripremljenu bočicu (idealna je sprej bočica) ukapajte ulja spomenutih biljaka te im dodajte jednu kašiku alkohola. Zatvorite i protresite bočicu kako bi se sastojci sjedinili. Nakon što tekućina pobijeli, dodajte jabučni ocat i vodu te ponovo promućkajte.

Prilikom korištenja pripravka, izbjegavajte nanošenje na područje oko njuške, a posebno pripazite da ne dođe u kontakt s očima.

3. Limun i ružmarin protiv buha i insekata

-Sastojci:

- 2 limuna

- 2 žlice suhog ili 2 grančice svježeg ružmarina

- 2 l vode

Limun narezan na kriške i ružmarin prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji preko noći. Procijedite i ulijte u bočicu s raspršivačem. Tekućinu čuvajte na hladnom i primjenjujte prema potrebi (ovisno o sezoni, odnosno učestalosti boravka u prirodi).

Ako ipak nemate vremena za pripremanje nekog od rješenja iz kućne radinosti, od svog veterinara potražite prašak protiv buha. Prašak protiv buha koji možete nabaviti kod veterinara vrlo je djelotvoran, ali zahtjeva tretiranje cijele površine kože, kao i tretiranje svih površina u kući na kojima buhe obitavaju kao odrasle jedinke, larve ili jajašca. To znači da trebate posipati i tepihe. Tretman treba ponoviti kako biste bili sigurni da su svi nametnici nestali.

Prevencija:

-Ogrlica protiv buha

Ogrlica protiv buha u sebi sadrže insekticide, akaricide koji pomažu u suzbijanju buha i krpelja. One dobro djeluju preventivno, ali kada pas već ima buhe ogrlica nije dovoljna.

-Frontline

Frontline je sredstvo protiv buha i krpelja koje djeluje preventivno s trajanjem djelovanja od 3 mjeseca. Koristi se i onda kada su buhe nastanile psa pa ih treba ubiti. Frontline ubija buhe u vrlo kratkom roku, a obzirom da djeluje 3 mjeseca nema brige od buha koje će se naknadno izlegnuti.

Podijelite ovaj članak!