[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-5e164f357039d10540a74a8952ab3c08.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/100x73\/l-5e164f357039d10540a74a8952ab3c08.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-5e164f357039d10540a74a8952ab3c08.jpg","size":"97.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Srbijanska oporba poziva na dijalog i smirivanje tenzija

Srbijanska oporba smatra kako do smirivanja tenzija može doći jedino putem dijaloga vlasti i oporbe, kao i poboljšanja izbornih uvjeta, ali također ističu kako je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) tijekom tri dana konstitutivne sjednice Skupštine Srbije pokazala da ne želi razgovore.

Zastupnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za list Danas da je uvjet tog pokreta za dijalog s vlastima da se pregovori vode pred kamerama, u izravnom prijenosu.

"Krajnje je vrijeme, znam da politička praksa to ne prepoznaje, ali došlo je vrijeme za to. Vučiću, Brnabić i Orliću nemamo što vjerovati, a ako nemaju što kriti, neka građani vide kako se pregovara o njihovoj budućnosti", kazao je Jovanović.

Zastupnik i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je ključno za otklanjanje nepravilnosti i normalizaciju prilika u društvu - stvaranje uvjeta za slobodne i poštene izbore, a kao prvi korak na tom putu vidi se provedba preporuke ODIHR-a.

"Je li nužno da se o tome vodi dijalog? Pa, nije. Dovoljno je da se provedu preporuke koje vode ka stvaranju ispravnog biračkog popisa, slobodnih medija i da se uspostave mehanizmi koji će spriječiti ucjene i pritiske na birače. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je uključivanje oporbe i specijaliziranih organizacija u sve faze procesa vraćanja povjerenja”, ocijenio je Lutovac.

No stranka Slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović smatra da bez razgovora SNS-a s oporbenim koalicijama "Srbija protiv nasilja" i NADA nema postizanja dogovora oko provedbe preporuke ODIHR-a.

Zastupnik koalicije NADA Predrag Marsenić također je ocijenio da je, na temelju toga kako je izgledala konstitutivna sjednica parlamenta, vrlo teško doći do bilo kakvog smirivanja tenzija, naglašavajući da vremena još uvijek ima, ali da je "ključ smirivanja situacije u rukama vlasti", prenosi Beta.

Ana Brnabić izabrana je u za predsjednicu srbijanske Skupštine  u srijedu, u nastavku burne trodnevne konstituirajuće sjednice koja je, uz uzajamne optužbe i uvrede vladajućih i oporbe, povremeno bila i na rubu fizičkog sukoba.

Dosadašnju srbijansku premijerku predložila je vladajuća koalicija predvođena SNS-om, uz kategoričko protivljenje oporbe, koja je prethodno napustila skupštinsku dvoranu.

Burna trodnevna rasprava u srbijanskom perlamentu, najčešće izvan dnevnog reda zasjedanja, protekla je uz negodovanje oporbe i razmjenu teških riječi s vladajućima - od optužbi o krađi izbora i naknadnom upisu u birački popis do toga tko je i kako "izdao Kosovo" i nacionalne interese, tko je korumpiran, kakav je učinak dosadašnje vlasti.

Konstituiranje parlamenta dolazi u vrijeme kad se od srbijanske vlasti traži da, poslije brojnih primjedbi na regularnost prosinačkih izbora, primijeni preporuke međunarodne promatračke misije (ODIHR) kako bi se za buduće izbore osigurali pošteni uvjeti, ponajprije uspostava uređenog popisa birača, odustajanje od dužnosničke kampanje, te ravnopravna zastupljenost svih sudionika u medijima, koje u većini kontrolira vlast, podsjeća Hina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!