[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-c0b067e5314ed84b03081dca76ee8e54.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/100x73\/l-c0b067e5314ed84b03081dca76ee8e54.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-c0b067e5314ed84b03081dca76ee8e54.jpg","size":"79.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Ambasador Ferguson: U regionu postoje brojne 'teorije zavjere' o ulozi Britanije

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, nekadašnji ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da u regionu postoje brojne 'teorije zavjere' kada su u pitanju aktivnosti njegove zemlje, od kojih su neke "veoma komične".

Komentirajući činjenicu da u Srbiji postoje teorije zavjere o umiješanosti Britanaca u gotovo sve loše što se dešava u ovoj državi i na Balkanu, ka oje često lansiraju provladini mediji, ambasador Ferguson u izjavi za Demostat ističe: "Postoje veoma interesantne priče o navodnoj umiješanosti Britanaca, Britanske ambasade, ili agenata. Radio sam u ovom regionu, tako je bilo i u Bosni i Hercegovini, to nije novi fenomen. Kada sam prvi put došao na Balkan, prije gotovo deceniju, prva fraza koju sam naučio na novom jeziku bila je „teorija zavere“. I shvatio sam koliko je to široko prisutno u vašim medijima. Šteta je što ljudi vjeruju u neke od tih priča jer je većina njih toliko besmislena da ne zaslužuje nikakav komentar."

Sagovornik Demostata napominje da neke od tih priča “smatra veoma komičnim, pa mi na njih i odgovaramo humorom".

Naveo je kao primjer da je ne tako davno objavljeno kako britanska tajna služba MI6 organizira proteste zemljoradnika u Srbiji, pa su mi predložili da to bude zaplet novog filma o Jamesu Bondu, koji bi se zvao „Trektre“.

- Ali, neke od tih priča su mnogo više zabrinjavajuće i daleko rizičnije. Ono što je suštinski reći jeste da Britanija želi da bude prijatelj Srbije, da želimo da radimo dobre i pozitivne stvari u Srbiji, i sa narodom Srbije. Dakle, ohrabrujem građane Srbije da ne vjeruju uvijek svemu onome što vide ili čuju na društvenim mrežama, a ako imaju neka pitanja, rado ću na njih odgovoriti - ukazuje ambasador Velike Britanije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!