[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/26\/l-457650f8e34ebf6e3656f5da069fa7a2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/26\/100x73\/l-457650f8e34ebf6e3656f5da069fa7a2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/26\/l-457650f8e34ebf6e3656f5da069fa7a2.jpg","size":"124.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Smajović na internacionalnom festivalu VAV govorila Šveđanima o bosanskom ćilimu

 Internacionalni festival tekstilne umjetnosti VAV koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta najveći je kulturni događaj u švedskom gradu Halmstad. Jedna od učesnica tog festivala  održanog u septembru bila je i predsjednica ULUPUBiH Amila Smajović.

Smajović je na ovom internacionalnom sajmu tkanja održala predavanje o bosanskom ćilimu i motivima sa bosanskog ćilima pod nazivom "Poetika šare".

- Predavanje daje analizu motiva bosanskih ćilima, njihov nastanak od prapovijesti do danas. Analiziraju se i  njihova značenja, što je specifično i na koji način utječu na današnji dizajn - kazala je Smajović za Fenu.

Predavanje  o bosanskom ćilimu i motivima sa bosanskog ćilima održano je u Halmstad Areni u Švedskoj, u organizaciji Ministarstva kulture regije Halland i Bosansko-hercegovačko-švedskog saveza žena.

Veliki interes su iskazali za predavanje Akademija tkanja u Švedskoj te švedska i bh. udruženja.

- VAV festival tekstilne umjetnosti je najveći kulturni događaj u ovoj regiji. Mislim da imaju 10.000 posjetilaca tokom dana i to svih generacija. Nevjerovatna je njihova ljubav prema tradiciji a posebno  su vezani za stare tehnike tkanja na horizontalnim razbojima. Većina posjetilaca je ostala zbunjena činjenicom da u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna ustanova te nijedna organizacija koja bi se bavila očuvanjem i zaštitom starih tkalačkih zanata, a posebno zaštitom bosanskog ćilima - kazala je Amila Smajović.

Ona ocjenjuje da su Šveđani oduševljeni našom ornamentikom, koloritom i tkalačkim umjećem te da su pokazali nevjericu činjenicom da ne postoji državni interes za očuvanje takvog bogatstva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!