[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/03\/as.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/03\/100x73\/as.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/03\/as.jpg","size":"377.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Slavlje nakon pola vijeka: Kanzas Siti je novi NFL prvak

Kanzas Siti Čifsi novi su prvaci Nacionalne fudbalske lige. Ekipa iz Misurija slavila je u 54. Superboulu u Majamiju protiv San Francisko Fortinajnersa 31:20.

To je drugi put u istoriji i prvi put nakon 50 godina, da su se Čifsi okitili peharom Vinsa Lombardija. 

U susret posljednjoj dionici meča, ipak, stvari nisu izgledale toliko vedro za momke Endija Rida - gubili su 20:10, a onda je kvoterbek Patrik Mahoms uzeo stvar u svoje ruke.

Trenutak koji je presudio utakmicu je bio kada je sredinom posljednje četvrtine bacio pas od 45 jardi na trećem pokušaju za 15 jardi ka Tajriku Hilu, nakon čega je uslijedio tačdaun za 20:17, koji je označio preokret.

Mahoms je meč završio sa impresivnih 286 jardi i dva pasa za tačdaun, čime je anulirao dvije presječene lopte, uz istrčanih 29 jardi uz tačdaun. Demijen Vilijams je još jedan heroj pobjedničke ekipe sa 104 istrčana jarda i 29 uhvaćenih, uz po istrčan i uhvaćen tačdaun, oba u posljendjoj dionici meča. 

U poraženom timu, kvoterbek Džimi Garopolo je prebacio 219 jardi uz tačdaun i dvije presječene lopte, dok je Mostert istrčao 58 jardi uz tačdaun.

Mahoms je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finala.

Endi Rid je svoj šampionski san ispunio nakon 21 godine NFL trenerske karijere. "Poješću najveći čizburger ikad", rekao je iskusni strateg na pitanje kako će proslaviti istorijsku titulu i 222. pobjedu u karijeri.

Fortinajnersi su do sada pet puta osvajali Super boul, posljednji put prije 24 godine.

Prije početka finala, održan je minut ćutanja za stradalu NBA zvijezdu Kobija Brajanta i ostale žrtve pada helikoptera prije nedjelju dana.

                                                                                                                                                                                                                        izvor; vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!