[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/fna-112483.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/100x73\/fna-112483.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/fna-112483.jpg","size":"470.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Sedmica italijanske kuhinje-Uz kvalitetu namirnica, bitni su detalji i ambijent

Italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi zajedno sa lokalnim partnerima najavio je Sedmicu italijanske kuhinje, koja će biti obilježena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini događajima o temi italijanske gastronomije i delicija italijanske kuhinje.

Ambasador Minasi kaže da su za taj događaj planirani raznovrsni sadržaji u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Zenici i Trebinju. Tako će, između ostalog, italijanski profesionalni kuhari zajedno sa ovdašnjim kolegama pripremati jela specijalno za tu priliku.    

Mišljenja je da su slične tradicije ovdašnje i kuhinje u Italiji. Smatra da u BiH imaju kvalitetne namirnice, što je temelj italijanske i mediteranske kuhinje.   

Profesionalni kuhar Miran Karić istaknuo je kvalitetu i jednostavnost okusa italijanske kuhinje te mogućnost kombiniranja nekih od sastojaka za pripremu koji se mogu pronaći i u Bosni i Hercegovini.    

Ističe da je, osim kvalitete namirnica i okusa, bitan i ambijent u kojem se jede (prilika za druženje sa porodicom, prijateljima), a velika pažnja poklanja se i detaljima.

- Tajna je u kvaliteti, ne toliko u količini jela. Posvećeno vrijeme, kvalitetne namirnice, uložena ljubav neke su od osnova za uživanje u jelu, u kući ili restoranu - poručio je.

Stoga, kako je kazao, namjera Sedmice italijanske kuhinje u BiH jeste ukazati i na te vrijednosti 'usporiti tempo i pružiti priliku za više druženje.'      

U susretu sa novinarima, u rezidenciji u Sarajevu, ambasador Minasi i bh. partneri u tom događaju sudjelovali su u pripremi tjestenine, jednog od tradicionalnih italijanskih jela.    

Sedmica italijanske kuhinje u BiH bit će održana od 18. do 24. novembra, a organizator je Ambasada u suradnji s lokalnim partnerima. Uz jela planirana je degustacija i najboljih vina dostupnih na domaćem tržištu.  

Sedmica italijanske kuhinje obilježava se, na inicijativu Vlade Italije, širom svijeta. U BiH se realizira u okviru 'Sezone italijanske kulture u BiH', događaja kojim se prezentira kultura i 'život na italijanski način'.     

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!