[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/09\/tri-lece.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/09\/100x73\/tri-lece.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/09\/tri-lece.jpg","size":"328.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

SLATKI VIKEND/Recept za tri leće, najsočniji kolač na svijetu

Za slasticu pod nazivom tri leće neki kažu da je albanskog a neki španjolskog porijekla, a mi ocjenjujemo da se, bez obzira čiji je, radi  o jednom od najsočnijih kolača na svijetu.

Njegov originalni naziv tres leches zapravo znači tri mlijeka- biskvit se bogato natapa smjesom mlijeka, kondenziranog mlijeka i vrhnja za šlag, te nakon hlađenja dobiva iznimnu sočnost i osvježavajući mliječni okus. 

 U posljednje vrijeme je i kod nas iznimno  popularan. Nije ga teško napraviti, pa predlažemo da odvojite malo vremena za vikend. Evo i recepta!

POTREBNO: 

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 gr šećera
  • 200 gr brašna
  •  pola praška za pecivo
  •  1 vanilin sećer

Za preliv: 

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml kondenziranoga mlijeka
  • 800 ml običnoga mlijeka

Karamel:

  • 200 gr šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, pa postepeno dodajite šećer i vanilin šećer.
2. Zatim nastavite dodavati jedan po jedan žumanjak dok miksate. 
3. Prašak za pecivo umiješajte sa brašnom.
4. Brašno dodajte u izrađene bjelanjke i lagano sve sjedinite pjenjačom.
5. U tepsiju promjera 31 x 36 cm postavite masni papir i ulijte smijesu, te rasporedite.

6. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 min.
7. Kada je pečen izvadite ga iz tepsije, iskrenite ga i odvojite masni papir.
8. Izbodite biskvit sa vilicom sa obje strane.
9. U tepsiju ulijte vrhnje za šlag i još topao biskvit vratite izvrnut u tepsiju. Ostavite ga malo da upije tekućinu.

10. Pomiješajte kondenzirano mlijeko sa običnim mlijekom i prelijte preko biskvita.

11. Ostavite da mlijeko upije, a za to vrijeme pripremite karamel.
12. Šećer stavite u lonac da se otapa na srednjoj vatri, po malo pomješajte.
13. Kada se sasvim otopi šećer, dodajte vrhnje za šlag i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smijesu. Nemojte previše dugo kuhati, jer nije u cilju da dobijete gusti karamel.
14. Još mlak karamel prelijte preko kolača i stavite u frižider na hlađenje.

 

U slast !

(Izvor:https://www.kolaci.biz/)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!