Za slasticu pod nazivom tri leće neki kažu da je albanskog a neki španjolskog porijekla, a mi ocjenjujemo da se, bez obzira čiji je, radi o jednom od najsočnijih kolača na svijetu.
Njegov originalni naziv tres leches zapravo znači tri mlijeka- biskvit se bogato natapa smjesom mlijeka, kondenziranog mlijeka i vrhnja za šlag, te nakon hlađenja dobiva iznimnu sočnost i osvježavajući mliječni okus.
U posljednje vrijeme je i kod nas iznimno popularan. Nije ga teško napraviti, pa predlažemo da odvojite malo vremena za vikend. Evo i recepta!
Za biskvit:
Za preliv:
Karamel:
1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, pa postepeno dodajite šećer i vanilin šećer.
2. Zatim nastavite dodavati jedan po jedan žumanjak dok miksate.
3. Prašak za pecivo umiješajte sa brašnom.
4. Brašno dodajte u izrađene bjelanjke i lagano sve sjedinite pjenjačom.
5. U tepsiju promjera 31 x 36 cm postavite masni papir i ulijte smijesu, te rasporedite.
6. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 min.
7. Kada je pečen izvadite ga iz tepsije, iskrenite ga i odvojite masni papir.
8. Izbodite biskvit sa vilicom sa obje strane.
9. U tepsiju ulijte vrhnje za šlag i još topao biskvit vratite izvrnut u tepsiju. Ostavite ga malo da upije tekućinu.
10. Pomiješajte kondenzirano mlijeko sa običnim mlijekom i prelijte preko biskvita.
11. Ostavite da mlijeko upije, a za to vrijeme pripremite karamel.
12. Šećer stavite u lonac da se otapa na srednjoj vatri, po malo pomješajte.
13. Kada se sasvim otopi šećer, dodajte vrhnje za šlag i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smijesu. Nemojte previše dugo kuhati, jer nije u cilju da dobijete gusti karamel.
14. Još mlak karamel prelijte preko kolača i stavite u frižider na hlađenje.
U slast !
(Izvor:https://www.kolaci.biz/)
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.