[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/08\/l-82cec6489bbc808a8231be0515bddc0e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/08\/100x73\/l-82cec6489bbc808a8231be0515bddc0e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/08\/l-82cec6489bbc808a8231be0515bddc0e.jpg","size":"105.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Savjetovanje Implementacija COBISS i E-CRIS sistema u univerzitetskim/visokoškolskim i bibliotekama

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Institut informacijskih znanosti u Mariboru u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i uz aktivnu podršku Univerziteta u Sarajevu organizovali su Savjetovanje Implementacija COBISS i E-CRIS sistema u univerzitetskim/visokoškolskim i bibliotekama naučnih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Savjetovanje je održano u NUB BIH uz prisustvo velikog broja bibliotekara i bibliotečkih djelatnika, te predstavnika univerzitetskih/sveučilišnih biblioteka/knjižnica i predstavnika akademske zajednice jednog broja kantona,saopćeno je iz NUBBiH

U saopćenju se navodi da su održane dvije sesije u kojim su predstavljene Osnove COBISS sistema i Mobilna aplikacija mCOBISS (mr. Davor Bračko, IZUM), Nova verzija E-CRIS (Darinka Šeško, IZUM) i Digitalni repozitorij dCOBISS (Miran Petek, IZUM).

Sve prisutne u sali, ali i sve one koje su Savjetovanje pratili putem Zoom-a, pozdravili su dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a, mr. Jasmin Branković, pomoćnik ministra FMON, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i mr. Azra Smajić Gačević, rukovodilac Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Ismet Ovčina je ovom prilikom napomenuo je da bosanskohercegovačke biblioteke učestvuju u sistemu COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) od 1988. godine.

Od 1992. do 1998. sistem nije bio aktivan. Godine 1998. sistem COBISS prihvaćen je od svih javnih univerziteta i brojnih biblioteka iz Bosne i Hercegovine. Te godine osniva se i COBISS centar, čiju ulogu 2005. godine preuzima Virtualna biblioteka BiH. U sistem COBISS.BH uključena je 61 biblioteka (nacionalna, javne, fakultetske i specijalne).

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je značaj organizacije ovog skupa koji ima za cilj predstaviti rad biblioteka u sistemu COBISS. Naglasio je da će Biblioteka Univerziteta u Sarajevu usmjeriti svoja nastojanja na uključivanje svih segmenata COBISS-a u procese bibliotečkog poslovanja kako bi korisnicima (studentima i nastavnom osoblju) ponudila brži i efikasniji put do informacija.

Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković ovom prilikom je naglasio da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH uspješno sarađuju kada je u pitanju održavanje i ažuriranje ovih sistema, koji omogućavaju vidljivost naših istraživača i istraživačkih ustanova unutar evropske i svjetske istraživačke zajednice.

Direktor IZUM-a Aleš Bošnjak, istaknuo je podršku koju IZUM iz Maribora pruža nacionalnom sistemu COBISS.BH, te naglasio da je COBISS sistema (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) potvrđen projekt međunarodne razvojne saradnje u izgradnji nacionalnih bibliotečko-informacijskih sistema i informacijskih sistema o istraživačkoj djelatnosti.

Na Savjetovanju su donešeni i zaključci vezani za implementaciju COBISS i E-CRIS sistema u univerzitetskim/visokoškolskim i bibliotekama naučnih ustanova u Bosni i Hercegovini:

Nakon Savjetovanja upriličena je posjeta Univerzitetu u Sarajevu, gdje je predstavnike Instituta informacijskih znanosti u Mariboru (IZUM) i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH primio rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, koji je, pored ostalog, istakao veliki značaj COBISS sistema u uspostavljanju bibliotečko-informacijskog sistema na nivou Univerziteta u Sarajevu i afirmaciji nastavno-naučnih aktivnosti i, u tom kontekstu, istaknuo značajnu ulogu Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine i Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!