[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/120220althea2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/100x73\/120220althea2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/120220althea2.jpg","size":"65.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Sastanak Gudeljević - Rittimann: Prioritet nastavak procesa razminiranja

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević sastala se sa operativnim zapovjednikom Snaga EU za Operaciju Althea, general-pukovnikom Olivierom Rittimannom, koji obnaša i dužnost zamjenika načelnika Stožera NATO-ovog Vrhovnog zapovjedništva Savezničkih snaga u Ebropi, i razgovarala o suradnji u području razminiranja u BiH.

Ministrica Gudeljević informirala je genarala Rittimanna i njegove suradnike da je razminiranje jedan od prioriteta u radu, te su stoga poduzete aktivnosti kako bi što prije bilo formirano povjerenstvo za razminiranje BiH.

Izrazila je očekivanje da će postupak imenovanja povjerenstva ići predviđenom dinamikom kako bi proces razminiranja bio nastavljen radi sigurnosti svih žitelja Bosne i Hercegovine.

General Rittimann izrazio je zadovoljstvo zbog aktivnosti koje provodi Ministarstvo civilnih poslova radi nastavka protuminskih aktivnosti. Naglasio je zadovoljstvo iskazanom željom za suradnju i ponudio pomoć i potporu EUFOR-a.

U skladu sa operativnim planom protuminskog djelovanja BiH, EUFOR vrši upozoravanje stanovništva na opasnost od mina. EUFOR je pomagao i pružao finansijsku podršku oko organiziranja tečaja i obuka za upozoravanje na mine u Bosni i Hercegovini. U skladu sa projektom "Opća procjena minski sumnjivih površina u BiH 2018-2019" EUFOR je vršio kompletan monitoring nad tim projektom, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!